Romet Kreek • 23. märts 2012 kell 10:56

Portugali omavalitsused flirdivad maksujõuetusega

Kui Portugali valitsus ei aita kiiresti kohalike omavalitsusi, võib neid oodata üheksa miljardi euro ulatuses maksujõuetus, vahendab Bloomberg omavalitsuste liidu juhti Fernando Ruasi.

"Kui oleksime ettevõte, nimetaks ma seda maksujõuetuseks," ütles ta. "See võib juhtuda ka mõnede kohalike omavalitsustega, kui nad peavad võlakirjad restruktureerima keskvalitsuse mitte sekkumise korral," selgitas Ruas.

Portugali peaminister Pedro Passos Coelho kärbib kulutusi ja tõstab makse, et täita 78 miljardi eurose abipaketi tingimusi.

"Järsk keskvalitsuselt rahamaksete kahanemine on muutnud paljudel kohalikel omavalitsustel neile seatud kohustuste täitmise keeruliseks," ütles Ruas. Tema prognoosi kohaselt ähvardab kohalike omavalitsusi umbes üheksa miljardi euro eest kohustusi. Umbes 1,5 miljardi euroga ollakse juba tarnijatele enam kui 90 päevaga hilinetud ning ülejäänu on võlg pankade ees.

"Portugali kohalike omavalitsuste kõrge maksujõuetuse tase ei ole midagi uut," ütles Lissaboni katoliku ülikooli majandusprofessor Joao Cesar das Neves. "Valitsusel on vähe kontrolli kohalike omavalitsuste üle, kes on kulutanud kõvasti üle mõistlikkuse piiride ning seisavad nüüd probleemide ees," märkis ta.

Portugali saar Madeira teatas mullu, et nende võlg on kasvanud jätkusuutmatu 6,3 miljardi euroni, mis andis autonoomsele piirkonnale 1,5 miljardit eurot abi lubaduse vastu suurendada makse ja vähendada kulutusi.

Hetkel kuum