Romet Kreek • 29. märts 2012 kell 9:53

Prantsuse börsil on oodata rallit

Prantsuse börsiindeks CAC 40 on presidendivalimiste eelsel kuul tõusnud, näitab ajalugu. Valimiste finaal saabub mais.

Keskmiselt on indeks tõusnud kuul enne lõppvalimisi 2,1 protsenti kaheksal presidendivalimisel alates 1965. aastast. Keskmine kuutootlus on olnud 0,7 protsenti. Valimiste järgsel kuul on indeks kukkunud keskmiselt 2,8 protsenti.

Prantsusmaa presidendivalimiste lõppfinaal saabub mais.

Banque Martin Maurel investor Jerome Forneris ja Agilis Gestioni Arnaud Scarpaci on ostnud Prantsuse ettevõtete aktsiad, mille käekäik on tihedalt seotud sealse majandusega. Neil on investeerimise poolest ükskõik, kas võidab Nicolas Sarkozy või sotsialist Francois Hollande.

„Kandidaatide programmid on täis häid lubadusi,“ ütles Forneris. „Me ostame nende programmide tõttu ja müüme valimiste järel uudise peale. Sageli langeb börs valimiste järel. Presidendi antud lubadused kipuvad jääma täitmata väitega, et ega kohe saa kõike teha.“

Kuul enne Sarkozy valimisvõitu 2007. aastal tõusis CAC 40 indeks 5,8 protsenti. Sarkozy võidu järel tõusis indeks 1,6 protsenti.

Martin Maurel usub, et CAC 40 võib tõusta praeguselt tasemelt aprilli keskpaigaks 4-5 protsenti. Tsüklilisi aktsiad nagu Societe Generale, PSA Peugeot Citroeni ja Legrandi, hakkas ta ostma umbes kuu aega tagasi.

Scarpaci ostis hiljuti Alstromi aktsiat, kuna tööstusettevõtete aktsiad peaksid enim võitma lepingute võitmistest, ükskõik, kes võidab valimised.

„Valimiste perioodil valitseb optimism, et poliitilised muudatused mõjutavad kasvu,“ ütles ta. „Tsüklilised aktsiad viivad indeksit kõrgemale.“

Hetkel kuum