Sirje Rank • 11. aprill 2012 kell 9:52

Lõhkenud kinnisvaramull rõhub Taani majandust

Lõhkenud kinnisvaramull varjutab Taani väljavaateid majanduslangusest välja pääseda – 1995. aasta märtsist rekordile tõusnud sundmüükide arv ei anna veel lootust, et probleemid kinnisvaraturul lõppema hakkaksid.

Taani statistikaameti eile avalikustatud andmeil kasvas sundmüükide arv märtsis aasta baasil 32%, 502-le, vahendas agentuur Bloomberg.

Läinud aasta lõpul majanduslangusesse läinud Taanis langesid elamute hinnad aasta viimases kvartalis aasta baasil 8% ning töötuse määr kerkis veebruaris 6,2%-le. See on mürgine kokteil, hoiatab Sydbanki analüütik Michael Staehr.

„Paljud ostsid, kui hinnad olid kõrged, ja said selleks laenu, mille puhul esialgu tuli tasuda vaid intresse. Nii osteti nii suured pinnad, kui suudeti,“ ütles Staehr. „Nüüd, kus majandusel läheb kehvasti, on nad kõva löögi all. Ma ei usu, et enne 2013. aasta keskpanika midagi paremusele pööraks.“

Taani keskpanga juht Nils Bernstein on kritiseerinud kommertspanku, mis agaralt kriisi eel odavat laenu jagasid. Läinud kuul soovitas Bernstein pankadel lõpetada laenude väljastamine, kus esialgu tuleb tasuda vaid intresse. Just need on tema sõnul kinnisvaramulli Taanis õhutanud.

Läinud aastal läks kolm panka Taanis pankrotti kinnisvaralaenudega seotud probleemide pärast.

Taani eluasemelaenuturul on üha enam loobutud traditsioonilistest fikseeritud määraga kuni 30 aastaks antud laenudest. Selle asemel on pakutud laenu muutuva intressimäära ning võimalusega alustada laenu põhiosa tagasimakseid alles 10 aasta pärast.

Võimalus võtta odavamalt laenu on kasvatanud taanlaste võlakoorma 150 protsendile SKPst, hindab keskpank. BNP Paribasi panga hinnangul oli Taani erasektori võlg 2010. aastal 310% elanike kasutada olevast tulust.  Sellega on Taani maailmas esikohal.

Taanis on küll ka säästmine maailmas ühel kõrgeimal tasemel, kuid need varad ei ole reeglina likviidsed, ütles Bernstein.

„Isegi taanlased, kellel on ainult intressilaenud, on raskustes,“ ütles Staehr, kes prognoosib tänavu Taani majanduskasvuks 1%. Tööturul see olukorda paremaks ei tee. „Neid on jätkuvalt palju, kellele majanduslik olukord raskusi valmistab. See võib kergesti tekitada ka poliitilist ebastabiilsust.“

Taani keskpanga ülesanne on hoida Taani krooni sidet euroga. Detsembris kärpis keskpank baasintressi määra 0,7%-le, kui euroala võlakriisi eest pagev raha Taanis varju otsis. Nii said taanlased finantskriisi ajal jätkata võlakoorma kasvatamist, kuna laenukulud püsisid madalal.

AAA-reitinguga Taani avaliku sektori võlg küünib tänavu 44,6%-le SKPst, prognoosis Euroopa Komisjon mullu novembris. Riigi eelarvedefitsiit kahekordistub tänavu ning küünib 5%-le SKPst. Kui hinnalangus Taani eluasemeturul jätkub, on hinnad tuleval aastal kriisi algusest 2007. aastal alanenud 25%.

Hetkel kuum