Anne Oja • 16. aprill 2012 kell 6:48

Läti kopeerib Eestilt investeeringu maksuvabastuse

Läti võtab kasutusele uue valdusühingute maksustamise režiimi, millega kopeerib Eestis aastaid kasutusel olnud investeeringute maksuvabastuse, kirjutab advokaadibüroo Sorainen maksuõiguse alane uudiskiri.

Lätis jõustuvad alates 1. jaanuarist 2013 maksumuudatused, mille järgi:

- Läti residendist ühingu poolt saadud dividendid on vabastatud ettevõtte tulumaksust (Eestis sama);- välisriiki makstavad dividendid on vabastatud kinnipeetavatest maksudest (Eestis sama, kusjuures edasimakstud dividendide puhul kehtib 10%ne osalusnõue);- väärtpaberite müügist saadud tulu on maksuvaba, kuid kahjum väärtpaberite müügist tuleb kanda tagasi maksustatava tulu hulka (Eestis on maksustamine edasi lükatud kuni kasumi jaotamiseni).

Alates 1. jaanuarist 2014:

- ei peeta makse kinni välisriiki makstavatelt intressimaksetelt (Eestis sama);- ei peeta makse kinni välisriiki makstavatelt kasutustasudelt (Eestis sama ELi liikmesriikide ja Šveitsi puhul).

Maksusoodustused ei kohaldu tehingutele, mille osapool asub madala maksumääraga territooriumil.

Lisaks on teatud suured investeeringud kuni 25% ulatuses vabastatud ettevõtte tulumaksust. Ettevõtte tulumaksust võidakse vabastada investeeringud teatud tööstuskategooriatesse summas 3-35 mln latti (4,268- 49,8 mln eurot). Seadusega lubatud maksusoodustust tuleb taotleda 16 aasta jooksul, kuid investeering tuleb teha viie aasta jooksul.

Võrrelduna Eestiga on siin võimalik maksukohustust tähtajatult edasi lükata, sest kasumit maksustatakse alles jaotamisel, lisab advokaadibüroo Sorainen.

Hetkel kuum