Indrek Kald • 17. aprill 2012 kell 5:32

Koppel: EL peab otsustama, kas jätab euro kehtima

SEB privaatpanganduse strateegi Peeter Koppeli sõnul tuleb ELil ühel hetkel otsustada, kas euro kui projekt jäetakse püsti.

Tunne, nagu suuremad riigid jäävad Euroopa majandusprobleemidest kõrvale, on algusest peale olnud ekslik seetõttu, et põhjused, miks see kriis on tekkinud ja toimib nii mitmel tasandil, on nendes riikides sarnased – tööturg on jäik, avalik sektor on liiga suur ja võlgu on võetud julgelt, vahendab ERR Koppeli juttu saatest "Välisilm".

Tema hinnangul ei adu tavainimesed strukturaalsete probleemide sügavust ja pikaajalisust ning seda, et nendel pole häid lahendusi; natukene kärpimist ei lahenda tema sõnul probleeme üheski riigis.

"Lisaks satutakse sellisesse kahvlisse, et kui ühelt poolt tuleks kärpida, tõmmata kokku avalikku sektorit, teha struktuurseid reforme, siis sellises riigis, kus on majanduslik depressioon, selle kärpimisega võidakse olukorda veelgi teravdada ja mitte tekitada piisavaid fundamentaalseid aluseid kasvuks," rääkis SEB strateeg.

Koppeli sõnul võib euroala minna kahes suunas, kus Saksamaa huvid ja ülejäänud euroala huvid on paljuski vastandlikud: kui tahetakse projekti püsti hoida, siis pole midagi muud parata, kui aktsepteerida senisest kõrgemat inflatsiooni – see on asi, mis sakslastele ei meeldi väga – ja ka seda, et sakslased kulutaksid rohkem selleks, et tasandada kärpemeetmeid probleemsetes riikides.

Hetkel kuum