Anne Oja • 26. aprill 2012 kell 11:57

Väärtpaberituru seadus muutub firmadele lihtsamaks

Eelnõu peamine eesmärk on lihtsustada kapitali hankimist väärtpaberiturult, eelkõige paranevad Eesti väiksemate ettevõtjate võimalused, teatas rahandusministeerium.

Seadusemuudatuse tulemusel pääsevad ettevõtjad kuluka väärtpaberite müügiprospekti koostamisest ja avalikustamisest, kui väärtpabereid pakutakse n-ö suunatult. Suunatud pakkumine on muudatuste järgi nüüd pakkumine vähem kui 150 tavainvestorile, selle pakkumise väärtpaberite väärtuse kogusummat tõstetakse kehtivalt 50 000 eurolt 100 000 euroni.

Eelnõus luuakse paremad tingimused ka väärtpaberite ostjatele, näiteks pensionifondidele või tavainvestoritele, kes saavad konkreetsemat ja kvaliteetsemat teavet  väärtpaberite emitendi ehk ettevõtte kohta. Näiteks peab prospekti kindlasti avaldama veebilehel. Lisaks määratakse kindlaks prospekti kokkuvõtte maht ja sealne oluline teave. Oluline teave peab kajastama emitendi, võimaliku garantii andja ja väärtpaberitega seotud peamisi aspekte ja riske. Samuti tuleb investorit teavitada kõigist väärtpaberitega seotud õigustest ja väärtpaberitesse tehtud investeeringuga seotud riskidest.

Muudatuse eesmärgiks on lihtsustada just väikese ja keskmise suurusega ettevõtete pääsu nii Eesti kui ka Euroopa väärtpaberiturule, kuna praegu on Eesti ettevõtete rahastamine Eestis väga pangakeskne.

Valitsus saatis täna väärtpaberiseadust muutva eelnõu riigikokku. Muudatused põhinevad Euroopa Liidu direktiivil ja plaani kohaselt peaks seadus jõustuma selle aasta 1. juulil.

Hetkel kuum