Rivo Sarapik • 2. mai 2012 kell 8:45

SEB: tootmise langus näitab majanduse nõrkust

SEB analüütiku Ruta Arumäe sõnul viitab märtsis viimase 27 suurim tööstustoodangu langus Eesti majanduse nõrkusele.

SEB majandusanalüütiku Ruta Arumäe kommentaar tänastele tööstustoodangunäitajatele.

Tööstustoodangu numbrid märtsi kohta osundavad pärast aasta paaril esimesel kuul kergelt positiivsel poolel veedetud aega taas suunaga allapoole, viidates siiski visalt püsivate kahtluste tõenäolisusele, et ekspordi väljavaadete osas ei maksa olla kuigi optimistlik. Toodang on vähenenud nii võrreldes eelmise kuuga (sesoonselt tasandatud andmetel -3%) kui ka võrreldes eelmise aastaga (-6%).

Peamisteks toodangu allatõmbajateks olid elektroonikaseadmed, metalltooted ja elektrienergia tootmise vähenemine. Kaks esimest neist on seostatavad Rootsi ekspordituru nõrkusega. Elektritootmine vähenes seoses suurenenud elektri impordiga, mis tulenes Põhjamaade madalamast elektrienergia hinnast. 

Tööstustoodangu väga nõrkade numbrite ja jaekaubanduse kahanevate kasvunumbrite valguses paistavad käesoleva aasta majanduskasvu väljavaated endiselt suhteliselt nõrgana ning põrge ülespoole aasta alguses võis jääda ajutiseks.

Hetkel kuum