Silvia Kruusmaa • 10. mai 2012 kell 10:12

SEB: ekspordi nõrkus leidis kinnitust

Märtsis kahanes eksport 1% ja import kasvas 2% võrreldes eelmise aastaga. Numbrid vastasid ootustele, sest varasemalt avaldatud tööstustootmise andmetest võis juba aimata, et selle nõrkuse taga on ekspordi kahanemine, nentis SEB majandusanalüütik Ruta Arumäe.

Et samal ajal jaekaubandusnumbrid ikkagi vapralt ülespoole rühkisid, siis pidi impordi kasv eksporti ka ületama ning väliskaubanduspuudujääk suurenema. Nii et üldisemas plaanis kinnitavad väliskaubandusnumbrid majanduskasvu nihkumist välisnõudluselt rohkem sisetarbimise suunas.

Väliskaubanduse puudujäägi osas on viimasel paaril kuul märgata suurenemist võrreldes nende tasemetega, mis viimasel kolmel aastal tavapärasteks on olnud. Ilmselt sel aastal see trend püsib, kuna sisetarbimise kasv saab jätkuvalt ületama ekspordi kasvu. Kuid väga palju suureneda see ei saa, sest puudub piisaval hulgal raha sissevool, mis seda finantseeriks, rääkis Rutamäe.

Soome kahanes eksport 6% võrreldes eelmise aasta märtsiga. Kahanemise taga olid meie põhilised suurimad eksportartiklid – masinad ja seadmed ning metall ja –tooted, -  aga ka näiteks tekstiil. Osaliselt tingis märtsis ekspordi kahanemise eelmise aasta väga kõrge baas masinate osas, aga samas ei ole selle aasta kolme kuu jooksul masinate ekspordi suurenemist praktiliselt toimunud, mis tavaliselt märtsis ikka toimub. Nii et tegemist on ikkagi pigem nõrkusetrendi ilmingutega ning seotud on see sellega, et ka Soome enda masinate ja seadmete eksport on üks kõige enam kannatada saanud haru praeguses kehvas välisnõudluses.

Ka Rootsisuunaline eksport vaibub vaikselt, märtsis kasv 3%. Ülejäänud, reipama majanduskasvuga riigid hoiavad ekspordi kasvu veel vee peal – Venemaa ning ka meie lõunanaabrid.

62 protsendi võrra on kahanenud eksport USAsse, aga see on seotud ajutiste teguritega kütuse transiidi vallas ning sellele ei maksa kuigi suurt tähtsust omistada.

Üldisemas plaanis hakkab siiski koguekspordi trendis silma selgelt paistev nõrkus ning ka järgmisteks kuudeks ootame nõrka ekspordi kasvu, lisas Arumäe.

Hetkel kuum