Ave Lepik • 23. mai 2012 kell 10:24

Saarlased ehitavad Rootsi rannavalvele viis laeva

Saaremaa firma Baltic Workboats (BWB) ehitab Rootsi rannavalvele kokku viis laeva, millest esimene antakse üle neljapäeval Nasva sadamas.

Viie laeva ehitamise lepingu kogumaksumus on 17 miljonit eurot, millest ühe laeva hind on 3,4 miljonit. Kõik viis laeva on 26,5 meetrit pikad ja 6,2 meetrit laiad ning võimaldavad sõita kiirusel kuni 32 sõlme. Viimane laev antakse rootslastele üle 2013. aastal.

Laevade ehitamisel kasutati uusi ja suuremat ökonoomsust võimaldavaid tehnilisi lahendusi, mis aitavad hoida kütusekulu ligi 40 protsenti.

Laeva disainisid ja ehitasid BWB insenerid, kes koostöös tellijaga valmistasid ligi aasta kestnud konsultatsioonide käigus ette spetsiaalse laeva projekti, mille järgi algasid 2010. aasta novembris ehitustööd. „Projekti koostamine oli meie jaoks ühelt poolt suur väljakutse, teisalt väga konkreetse eesmärgiga. Rootslaste sooviks oli saada võimalikult ökonoomne ja kasutajasõbralik patrull-laev,“ selgitas BWB juhatuse esimees Margus Vanaselja. “Lõpptulemusena valmiski tänastele vajadustele igati vastav alus, mida on kerge ja mugav käsitseda ning mis võtab oluliselt vähem kütust,“ lisas Vanaselja.

Peamine uuendus puudutab Volvo Penta IPS pööratavaid käiturseadmeid, mida kasutatakse sellise suurusega laeval esimest korda ja mis võimaldavad maksimumkiirusel ligi 40-protsendilist kütuse kokkuhoidu võrreldes traditsioonilise sõukruvidega lahendusega. Laeva lükkab traditsioonilise kahe sõukruvi asemel edasi kuus sõukruvi.

Laeva ehitamisel on kasutatud ka kergemaid materjale ja kerekonstruktsioone, mis võimaldavad täiendavat kütuse kokkuhoidu. Samuti on laev integreeritud erinevate kliendi infosüsteemidega.

Laevade tellijaks on Rootsi rannavalve (Swedish Coast Guard), kes hakkab laevu kasutama piirivalve-, politsei-, migratsiooni-, pääste- ja tollitöödel.

Hetkel kuum