Indrek Kald • 28. mai 2012 kell 13:02

Jõks: parteijuhid tuleb võtta vastutusele

Endise õiguskantsleri Allar Jõksi sõnul tuleb parteide juhid kahtlaste annetuste pärast vastutusele võtta.

Ta viitas 2002. aastale, mil kerkis küsimus Rahvaliidu toonase juhi Villu Reiljani vastutusest, kui erakonna tipud – sealhulgas Arnold Rüütel, Tiit Tammsaar ja Andres Varik – tõid iga päev parteikassasse 999 krooni, et kõrvale hiilida suurte annetuste sularahas vastuvõtmist keelavast seadusest. Samuti annetas 34 Reformierakonna Pärnu piirkonna liiget igaüks nädala jooksul laupäeval, esmaspäeval ja reedel parteile sularahas 999 krooni.

Jõks kinnitas toona, et parteid on rikkunud erakonnaseaduse rahastamist puudutavaid punkte ja et parteide juhtisikud tuleb selle eest vastutusele võtta. Riigiprokuratuur oleks võinud näha põhjendust Rahvaliidu peasekretäri Lea Kiiviti ja Reformierakonna peasekretäri Eero Tohveri vastutusele võtmiseks, märkis ta siis. Prokuratuur põhjust ei näinud.

"See peaks parteijuhi kui mittetulundusühingu juhi vastutuse osas olema adekvaatne ka praegu," kommenteeris Jõks täna.

Hetkel kuum