30. mai 2012 kell 13:07

EKP: inflatsioon võib takistada Läti ja Leedu liitumist euroga

Euroopa Keskpanga sõnul on järgmiste kõige tõenäolisemate euroga liitujate ehk Läti ja Leedu jaoks ees väljakutsuv inflatsiooniline olukord, mis võib takistada neil ühisvaluuta kasutuselevõttu.

"Keskpikas plaanis saab madala inflatsioonitaseme säilitamine Lätile raske olema, võttes arvesse monetaarpoliitika vähest mänguruumi fikseeritud kursi korral," vahendas Bloomberg Frankfurdis asuva Euroopa Keskpanga avaldust.

Leedu probleemiks peab keskpank raskusi makroökonoomilise tasakaalutuse ennetamisel, mille hulka kuulub kõrge inflatsioon.

Kõik 27 Euroopa Liidu liikmesriiki, erandina vaid Taani ja Suurbritannia, on n-ö sulandumisprotsessis ning järgmistena on valuutavahetuse järjekorras Läti ja Leedu. Mõlemad riigid loodavad ühisvaluuta kasutusele võtta 2014. aastal.

Keskpanga andmeil oli viimase 12 kuu keskmine inflatsioonimäär Leedus 4,2% ning Lätis 4,1%, mis panga sõnul ületab selgelt 3,1%-list hinnastabiilsuse nõuet.

Lisaks Lätile ja Leedule on ülejäänud kuus riiki euro ülevõtmisprotsessis Tšehhi, Poola, Ungari, Rumeenia, Bulgaaria ja Rootsi. Mitte ükski neist riikidest ei vastanud viimase 12 kuu jooksul kõigile euro kasutuselevõtu kriteeriumitele.

Autor: Fredy-Edwin Esse, California

Hetkel kuum