Sirje Rank • 30. mai 2012 kell 19:56

Investorid otsivad varju - Saksamaa laenab tasuta

Saksamaa kaheaastase tähtajaga võlakirjade tootlus langes täna esmakordselt nulli, kuna investorid olid valmis tulust loobuma, et euroalal süvenevas võlakriisis oma raha ohutusse paika toimetada.

Rekordiliselt madalale 1,261% tasemele langesid ka Saksamaa 10-aastase tähtajaga võlakirjade tootlused, vahendas agentuur Bloomberg.

„See on lihtsalt paanika,“ kommenteeris Credit Agricole strateeg David Keeble. „Madala riskiga varasid on maailmas nii vähe, et iga väiksemgi meeleolu muutus põhjustab kummalisi ja üle võimendatud reaktsioone. Kuni Kreeka valimised mööda saavad, tuleb elada neis hirmsates oludes. Kui osta Euroopa võlakirju, siis praegu tahetakse vaid ühe riigi võlakirju.“

Euro odavnes täna USA dollari suhtes pea kahe aasta madalaimale tasemele 1,2382 dollarile.

Murepilvi tekitas täna Itaalia 10-aastaste võlakirjade oksjon, kus tootlus kerkis esmakordselt aasta algusest läbi 6% tasemest. Samuti kasvav mure Hispaania pärast, kus kardetakse, et suurtes majandusraskustes riik ei suuda oma panganduses käärivate probleemidega enam välisabita toime tulla.

Rekordiliselt madalale, 1,6170% tasemele langes täna ka USA võlakirjade tootlus. Nii madalal pole tootlus olnud 1946. aastast saadik. Suurbritannia võlakirjade tootlus alanes 1,64%-le, millest madalamat tootlust pole ajalehe Financial Times andmeil nähtud 1703. aastast saadik.

Hetkel kuum