Sirje Rank • 12. juuni 2012 kell 11:06

IMF on mures soomlaste kõrge võlakoorma pärast

Soome majandusest värske ülevaate üllitanud Rahvusvaheline Valuutafond on mures soomlaste kasvava võlakoorma pärast, kirjutab Kauppalehti.

IMFi missiooni juht Lorenzo Figliuoli ütles eile Helsingis, et Iirimaa ja Hispaaniaga võrreldavast laenumullist rääkida ei saa, kuid soomlaste võlakoorem on viimase 10 aastaga märkimisväärselt kasvanud.

„Kui selline trend jätkub, võivad mitmed majapidamised sattuda raskustesse, kui majandusel läheb arvatust halvemini või kui intressimäärad tõusma hakkavad. Enamus laene on Soomes ujuva intressimääraga,“ ütles Figliuoli.

Probleemid tekiksid ka sellest, kui majapidamised hakkaksid järsult püksirihma pingutama ja tarbimist piirama – sellest kannataks kogu majandus ja sealtkaudu taas pangandussektor.

IMF soovitab Soomel ohjeldada laenukasvu näiteks tugevamate piirangute kaudu sellele, kui suure osa laen soetatava vara maksumusest võib moodustada. Samuti soovitab IMF luua riikliku registri, kus laenu andjal oleks näha laenu soovija võik võlakohustused.

SKP kasvu prognoosib IMF Soomele tänavu 0,5% ja tuleval aastal 1,5%.

Hetkel kuum