Laura Mallene • 10. juuli 2012 kell 16:41

Konkurendid ei pea Mustika keskust tugevaks tegijaks

Omanikku vahetanud Mustika keskuse tähtsust peavad konkurendid pigem marginaalseks.

OÜ Ülemiste Center tegevdirektor Guido Pärnits ei usu, et Mustika keskuse omanikevahetus Ülemiste keskust mõjutab. “Selge, et Mustika keskus on Tallinna turul üsna marginaalne - välja arvatud Prisma osa, OnOff ja BabyCity, mis on ka ankruteks. Lihtsalt selle asukoht pole top-listis ja teda ei saa võrrelda näitajate poolest parimate keskustega,” tõdes Pärnits.

Teine küsimus on asukoht. “Mustika on tüüpiline n-ö lähikeskus. On see hea või halb, aga selle asukoht ei pretendeeri millelegi muule kui lähikeskuse positsioonile. Ja kuna ta on Mustamäel, siis nagu Magistrali keskus ei mõjuta Ülemiste keskust lähikeskusena, ei mõjuta meid ka see keskus,” sõnas Pärnits.

Pärnitsa sõnul ei tähenda omanduse üleminek ühelt teisele iseenesest mitte midagi – Eften pole professionaalne kaubanduskeskuse operaator. “Ta võib seda asja hästi teha ja kaasata inimesed, kes keskust hakkavad arendama, aga seda oleks võinud ka vana omanik teha. Seni me ei tea Efteni plaanidest midagi – kui välja arvata pressiteates avaldatud plaan teha ümber sisemist logistikat. See ei pane küll mõtlema, et mis saab,” arvas Pärnits. “Samas on keskusel minu arust  väga hea asukoht. Natuke võib norida, et garaažid ees või et vaatlus tänavalt ei ole nii hea nagu mõnel teisel magistraali ääres oleval keskusel.”

Samas arvas Pärnits, et kui tõmmata kõik maha ja ehitada asemele uus keskus – näiteks sellise mahu ja ülesehitusega, nagu Magistraali –, siis võiks sellest päris hea keskus saada.

“Seda annaks arendada. Ei tea, palju on Eftenil soovi ja know-how’d ning kelle ta arendusse kaasab. Aga ostu-müügi tehing on fondi seisukohalt hea,” sõnas Pärnits.

Ka Pro Kapital Eesti ASi juhatuse liige Allan Remmelkoor leidis, et Mustikas on väga lokaalse tähendusega kaubanduskeskus. “Loodan, et nad saavad vähe parema hoo sisse ja nende tähtsus natuke kasvab. Aga kindlasti pole see Tallinna mastaabis nii oluline kaubanduslik punkt, et ta meid mõjutaks. Aga faktina, et selline tehing toimus ja kaubandusturul nähtakse mingit perspektiivi, on see investori poole pealt hea märk,” sõnas Remmelkoor.

Remmelkoori sõnul ei ole Mustika keskuse positsioon turul eriti tugev. “Pigem on küsimus ümbritsevas mahus. Kuidas teised operaatorid ja kauplused paremini jalad alla saaksid ja kuidas keskuse tervikpilt kasvaks ja paremaks muutuks,” ütles Remmelkoor. “Tallinna jaekaubanduse positiivsesse arengusse usun ma kinnisilmi. Küsimus on, et mitte kõik keskused ei õilmitse ega kasva meeletult. Seal peab investor lihtsalt hoolikalt arvutama, aga põhimõtteliselt ma arvan, et Tallinn näitab selles vallas selgelt positiivset trendi.”

 

Hetkel kuum