Romet Kreek • 12. juuli 2012 kell 9:48

Kehvades tulemustes süüdi valuutakursid

Ettevõtted alates Procter & Gamble’ist kuni Philip Morris Internationalini on leidnud ühisnimetaja nõrgemate majandustulemuste seletamiseks: muutuvad valuutakursid, kirjutab Bloomberg.

Maailma suurim tarbekaupade tootja P&G arvestas esialgu, et valuutakursid muudavad selle aasta tulemust paremaks. Juunis ütles ettevõtte juhatuse esimees Robert McDonald investoritele, et tugevad kõrvaltuuled võivad lõigata käibest umbes kolm miljardit dollarit ja vähemalt 400 miljonit dollarit kasumit eelnenud prognoosiga võrreldes.

Valuuta süüdistamise mäng on alles alanud, kuna tulemuste avaldamise hooaeg sai äsja stardi.

„Juhtide perspektiivist on head uudised nende hea töö tulemus ja halvad uudised mingid välised mõjud,“ ütles Yale School of Managementi professor Jeff Sonnenfeld. „Selleks on Euroopa ja valuuta. Selleks on Obamacare. Ja siis kõik see kohutav ebamäärasus. Probleem on aga selles, et teil on tihti konkurendid samas tööstusharus ja nemad ei kannata samade valude käes.“

P&G rivaal Kimberly-Clark taaskinnitas kogu aasta kasumiprognoosi 5 kuni 5,15 dollarit aktsia kohta. Ettevõte genereeris mullu poole oma käibest väljaspool Põhja-Ameerikat võrreldes P&G 59 protsendiga.

Kui USA ettevõte ei ole maandanud dollari tugevnemise riski, teeb ta vähem käivet sellistes kohtades nagu Brasiilia, India, Venemaa ja euroala müüdavatelt kaupadelt.

Umbes 81 protsenti Fortune 100 kompaniidest maandavad ühel või teisel moel aktiivselt valuutakursiriske, teatas riskimaandustarkvara looja Fireapps, analüüsides ettevõtete börsiteateid.

„See ei tohiks kedagi üllatada, selleks neil ju ongi finantsturgude üksused,“ ütles Fireappsi juhatuse esimees Wolfgang Koester. „Juhatuse esimehe kohus on hoolitseda selle eest, et finantsturgude üksusel oleks raha, et tegeleda valuutateemaga, kuid paljudel juhtudel ei ole üksused saanud piisavalt raha hiiglasliku probleemi lahendamiseks.“

Philip Morris esitas põhjusena, miks kärbiti aasta kasumiprognoosi 5,10 kuni 5,20 dollarile aktsia kohta, dollari tugevnemise.

„See ei pruugi teile tulla šokina, et valuuta on alates aprillist liikunud vales suunas,“ ettevõtet juhatuse esimees Louis Camilleri.

Hetkel kuum