Romet Kreek • 18. juuli 2012 kell 8:20

Euroopas käib hoogne kasumiootuste alla tõmbamine

Analüütikud on võtnud ette Euroopa ettevõtte kasumiootuste langetamise. See käib kiireimas tempos alates 2009. aastast, vahendab Bloomberg.

Euro Stoxx 50 ettevõtted peaksid prognooside põhjal teenima 240 eurot aktsia kohta ehk 6,8 protsenti mullusest enam, väidab Bloomberg pärast üle 12 000 analüüsi läbisirvimist. Veel aasta alguses ootasid analüütikud kasumi 19protsendist kasvu. Antud kasumiootuste alandamine on suurim alates 2009. aastast, kui prognoose kärbiti 42 protsendipunkti võrra.

Kuigi sel kuul on juba langetatud 50 indeksisse kuuluvast ettevõttest 32 kasumiootusi, võib sellele veelgi lisa tulla.

„Keskkond muutub üha keerulisemaks,“ ütles Standard Life Investmentsi fondijuht Frances Hudson. „Paljud ettevõtted on arvanud rahakuhila otsas istudes, et keskkond ei mõjuta nende suurepäraseid tulemusi. Mul ei ole selle tulemuste avaldamise hooaja suhtes eriti kõrgeid ootusi.“

Aktsiad muutuvad hinna-kasumi suhtarvu põhjal vähem atraktiivseks. Euro Stoxx 50 projekteeritud kasumite põhine P/E oli 9,4 võrreldes 1. juuni 8,3ga. Indeksi suhtarvu keskmine näit alates 2007. aastast on 10,3.

Laiemas Euroopa aktsiaindeksis Stoxx Europe 600 on analüütikud 2012. aasta kasumiootuseid langetanud keskmiselt 21 protsenti. Ootuste langust veavad toorainekompaniid, tehnoloogia ja pangad.

„Aeglustumine jõuab väga erinevatesse sektoritesse ja riikidesse ning analüütikute konsensus räägib meile, et kasumid kasvavad,“ ütles Carmignac Gestioni fondijuht Laurent Ducoin.

Euroala majandus peaks neljandas kvartalis langema, mis viib kogu 2012. aasta majanduse 0,4protsendisesse langusesse, prognoosisid Bloombergi küsitletud analüütikud.

„Arvame, et oleme praegu halvimas punktis Euroopa tulemuste ootuste allatõmbamise tsüklis,“ ütles HSBC analüütik Garry Evans. „Kombinatsioon Euroopa hiilivast majandussurutisest ja aeglustuvast üleilmsest majanduskasvust viitab, et meie Euroopa kasumikasvu eesmärk null kuni viis protsenti on õiges suurusjärgus.“

Hetkel kuum