Harry Tuul • 18. juuli 2012 kell 11:09

Idee: loome Liivi konföderatsiooni

Läti mõjukas poliitik ja eurosaadik Sandra Kalniete käis välja idee luua Liivi(maa) konföderatsioon, milles võiksid osaleda Läti ja Eesti, vahendab Läti Delfi Neatkarigat.

Lätis on liiga väike elanikkond, et tagada edukas majandusareng, mistõttu tuleks kaaluda võimalust luua Läti-Eesti konföderatsioon. „Meil on vaja leida regionaalkoostöö uued võimalused. Omal ajal oli Läänemere kaldal ajaloolistel põhjustel selline moodustis nagu Liivimaa, kuhu kuulus suur osa Lätist ja Eestist.”

Kalniete sõnul algab normaalne majanduskoostöö algab teatud inimressursist. „Nagu ütles president Andris Bersinš – viiest miljonist. Kahjuks on tal õigus. Ühe põlvkonna jooksul pole võimalik oluliselt suurendada elanike arvu. Isegi demograafilise plahvatuse arvelt.”

Kalniete arvates on Liivimaa konföderatsiooni loomise idee utoopiline, kuid sellele tuleks mõelda. „Tasub luua liit Eestiga, suurendada meie poliitilist ja majanduslikku mastaapi, meie turgu,” arvas Kalniete.

Mis puutub kahe riigi vastuoludesse, siis Kalniete hinnangul on need ületatavad.

Hetkel kuum