Romet Kreek • 24. juuli 2012 kell 10:08

Gazpromi ADR kukkus kasvumurede tõttu

Gazpromi aktsia USA hoiutähe hind kukkus kolme nädala madalamale tasemele ja Vene aktsiate ADRid tegi kahe kuu suurima kukkumise, kuna muretsetakse, et euroala võlakriis ja Hiina aeglustumine vähendavad Venemaa ekspordinõudlust, vahendab Bloomberg.

Bloombergi Venemaa-USA 14 indeks kukkus 3,5 protsenti, 87,62-le, mis on suurim langus alates 7. maist. Venemaa gaasiekspordimonopoli Gazpromi aktsia hind kukkus, kuna seda tegi ka nafta hind, millega ettevõte on sidunud oma gaasiekspordihinnad. Sberbanki aktsia kukkus kolme nädala madalamale tasemele, kuna rubla tegi suurema nõrgenemise alates 31. maist.

„Kui nafta tuleb oluliselt siit alla, siis mõjutab see rängalt Vene kompaniide kasumlikkust,“ ütles Vontobel Asset Managementi aktsiaturgude pealik Rajiv Jain. „Venemaa on väga võimendatud toorainete investeering, ja lühiajaliselt on nafta hind liiga kõrgel arvestades valitsevat nõudluse-pakkumise vahekorda. Lisaks aeglustub ka Hiina majandus.“  

Gazpromi ADR langes 4,9 protsenti, 9,10 dollarile. Sberbanki ADR kukkus 5,6 protsenti, 10,65 dollarile.

Hetkel kuum