7. august 2012 kell 11:57

Pea iga kontroll toob maksunõude

Ernst & Youngi andmeil lõpeb Eestis 90% maksukontrollidest täiendava maksu määramisega.

„Siirdehinna kuritarvitamisega seotud trahvide osakaal kasvab üleüldiselt ja näiteks Soomes rakendati trahve pea kõikidel siirdehinna korrigeerimise juhtudel,“ rääkis Ernst & Youngi juhtivkonsultant ja siirdehindade spetsialist Kersti Kull. „Riikides, kus spetsiifiline siirdehinnaga seotud trahv puudub, rakendatakse siirdehinna korrigeerimisel üldist maksutrahvi. Samas näiteks Taanis on oodata lähiajal eraldi regulatsiooni siirdehinnaga seotud trahvide osas.“

Ernst & Youngi poolt maksuametnike seas läbi viidud siirdehindade küsitluse kohaselt on siirdehindadega tegelevate maksuametnike värbamine kasvanud igal pool maailmas ja sagenenud on ka trahvide rakendamine. Eestis on maksuametis kokku 324 maksurevidenti, kellest kuus on spetsialiseerunud siirdehindadele ehk tehingutele omavahel seotud äriühingute vahel.

„Ka meil liigub aeg-ajalt lugusid puukfirmadest ning meedias imestatakse, miks kellegi kasum on liiga väike või liiga suur. Siirdehinnarevisjoni käigus püüabki maksuamet avastada kasumi kantimist riikide ja äriühingute vahel,“ selgitas Ernst & Youngi partner Ranno Tingas. „Eesti maksuameti tähelepanu all on tehingute mahust tulenevalt eelkõige Põhjamaade seotud isikud, samuti vaadatakse huviga tehinguid maksuparadiisidega ning loomulikult Eestist juhitavaid kontserne. Siirdehinna riske avastatakse sageli ka muude maksude kontrollimise käigus. Huvitava faktina võib välja tuua, et Eesti maksuhaldur jälgib äriühingu käitumist veel mõnda aega peale maksurevisjoni lõppemist.“

Ernst & Youngi rahvusvahelisest uuringust selgub, et siirdehinna kontrolli tagajärjel on maksuametnikud hakanud siirdehinna reeglite rikkumise avastamisel üha enam rakendama trahve. „Kuid hoolimata riikide eelarvete puudujäägist jäävad siirdehinnaga seotud trahvid alla 25% lisandunud maksusummast. Samas Eestis vastupidiselt pigem ei trahvita, kuid maksuintress 0,06% päevas määratakse alati ja teinekord võib see olla sama suur kui lisanduv maksusumma,“ märkis Ranno Tingas.

Autor: 1321-aripaev

Hetkel kuum