Romet Kreek • 15. august 2012 kell 9:06

Hamburgi sadam kannatab võlakriisi tõttu

Hamburgi sadama kasv seiskub, kuna Euroopa fiskaalkriisi mõju levib Hiina ja Venemaale, ähvardades Saksamaa suurima sadama taastumist, vahendab Bloomberg.

Hamburg Hafen und Logistik AG (HHLA), mis liigutab 2/3 sadamas olevatest konteineritest, kärpis oma 2012. aasta prognoosi, oodates konteinerite liikumise jäämist mullusele tasemele. Varem prognoosis ettevõte viie protsendist kasvu. Selline kasv oleks ületanud 2008. aasta rekordi, kus sadamas liikusid 7,3 miljonit standardkonteinerit.

Euroala suurim majandusega Saksamaa jahtub, kuna suurim eksporditurg liigub majandussurutise poole. Hamburgi sadamas ja sellega seotud tegevusvaldkondades teenib leiba 275 000 inimest.

HHLA aktsia hind on tänavu Frankfurdis langenud 16 protsenti võrreldes MDAX indeksi 24 protsendise tõusuga. Ka selle ettevõtte aktsia kuulub sellesse indeksisse.

Hiina on Hamburgi suurim kaubanduspartner, kelle osa kaubavahetuses oli 33 protsenti. Järgnesid Venemaa 6,6 protsendiga, Singapur kuue protsendiga ja Soome 3,7 protsendiga. Esikümnesse mahtusid ka Korea, USA, Rootsi, Poola, Malaisia ja Brasiilia.

„Olen ettevaatlik HHLA väljavaate suhtes,“ ütles Hauck & Aufhaeuseri analüütik Finn Hening Breiter. „Muidugi mõjutab Hamburgi ekspordi vähenemine Aasiasse ja ka Aasiast import väheneb. Võtmeküsimus on, mis toimub Ida-Euroopaga, kus Venemaa mõju on sadamale oluline."

Hetkel kuum