Meelis Mandel • 3. september 2012 kell 7:32

Eestis üha enam Soome firmasid

Selle aasta alguses oli Eestis 4069 sajaprotsendiliselt Soome kapitalile kuuluvat ettevõtet, kolme aasta eest oli neid alla 2800, kirjutab Helsingin Sanomat.

„Ettevõtete äraminek on oht, kuid kui need laienevad Eestisse ja selle kaudu rahvusvahelistuvad, tugevdab see kodumaal konkurentsivõimet,” lausus Soome Tööstusliidu ekspert Kimmo Hyrsky.

Kuopiost pärit Harri Hakkarainen, massažitoole ning lastekaupu maale toov ettevõtja, on üks tuhandetest, kes tegevuse Eestisse laiendanud, kuid tal on Kuopios endiselt firma, kes maksab Soomele makse.

Laienemise põhjus on kulud. „Transpordikulu on nii palju väiksem,” rääkis mees. „Konteiner Kuopiosse maksab üle tuhande euro, kuid Tallinnas tuleb kaup lattu mõnesaja euroga.” Hakkarainen on saanud viimastel kuudel palju kõnesid Soome ärimeestelt, kes huvituvad tema ärikogemusest Eestis. 

Soome-Eesti kaubanduskoja juhi Sami Seppäneni sõnul on hea, et Soome firmade Eestisse tulek on tekitanud Soomes konkurentsivõime jutud. Seppänen ei usu siiski, et lähiaastatel Soome firmasid Eestisse massiliselt tuleks. „Absoluutse tööjõu hulk on siin nii väike, et vabad ressursid ammenduvad kiirelt.”

Hetkel kuum