Ave Lepik • 25. oktoober 2012 kell 9:41

Elektrienergia hind tõusis Soomes ja Eestis, Leedus alanes

Põhjamaade elektribörsi Nord Pool Spot (NPS) Eesti ja Soome hinnapiirkonnas toimus septembris hinnatõus, Eesti-Läti piiril tegutsevas NPS ELE ja ka NPS Leedu hinnapiirkonnas hind langes.

Eestis kerkis hind kuuvõrdluses 4,5 protsenti 42,15 euroni ja Soome piirkonnas 7,5 protsenti 41,03 euroni megavatt-tunni kohta. Leedus langes elektri keskmine hind septembris augustiga võrreldes 17,7 protsenti 44,53 euroni ja ELE piirkonnas 16,4 protsenti 42,81 euroni megavatt-tunni kohta.

Mõjutatuna Soome defitsiidist, tõusis kogu NPS-i süsteemihind septembrikuus keskmiselt 1,81 euro võrra, jõudes 25,38 euro juurde kilovatt-tunni kohta. Samas oli süsteemihind endiselt ligikaudu 5 euro võrra megavatt-tunni kohta madalam võrreldes viimaseid kuid kehtiva reguleeritud turu hinnaga Eestis.

Elektri hinda mõjutab Baltimaades oluliselt asjaolu, et suur osa elektritootmisvõimsustest Lätis ja Leedus põhineb maagaasil. Eleringi hinnangul langes septembrikuus Eestisse imporditava maagaasi hind 38,41 eurole megavatt-tunni kohta augustikuu 39,35 eurolt. Gaasi hinda mõjutas peamiselt euro kursi jätkuv tugevnemine dollari suhtes.

Süsinikdioksiidi emissioonide hinnad langesid septembris eelnenud kuu tasemele ehk kuu alguse 8,35 eurolt 7,24 eurole septembri lõpus.

Hetkel kuum