15. november 2012 kell 21:00

Meelemuutus: Estonian Air võib ka pankrotti minna

Kui kaks nädalat tagasi välistas peaminister Andrus Ansip Estonian Airi pankroti, siis eile tõdes majandusminister Juhan Parts, et valitsusel on kaks valikut: lisainvesteering või pankrot.

Partsi sõnul sai valitsus kabinetiistungil ülevaate Estonian Airi olukorrast. Põhimõtteliselt on kaks valikut. “Esimene – mitte nii neutraalses sõnastuses – tegevuse lõpetamine, juriidilises sõnastuses maksejõuetuse kaudu. Teine – iseseisvana jätkamise finantseerimine,” sõnas Parts.

Esimese variandi korral jääb riigi huviks see, et lennuühendused vastaksid Eesti arengu vajadustele. Teine variant tähendaks, et riik oleks valmis ettevõttesse täiendavalt investeerima, kuid selle puhul on mitu eeltingimust, ütles Parts.

Kindlasti peab Partsi sõnul ettevõte olema regionaalselt konkurentsivõimeline. See tähendab senise kollektiivlepingu ümberrääkimist.

Peaminister Andrus Ansip tõdes, et Estonian Airi saatus ei sõltu valitsuse tahtest, vaid sellest, kas Euroopa Komisjon annab loa riigiabiks. “Me ei saa välistada ühtegi stsenaariumi. Aga selles võite kindel olla – reisijad ei pea muretsema, neid ei jäeta hätta.”

Täpset investeeringu suurust Juhan Parts välja ei öelnud. Suvel on ajakirjandusest läbi käinud info, et lennufirma vajab 60 miljoni eurost rahasüsti.

Arutelu juurde naastakse tõenäoliselt kolme nädala pärast ja lõplik otsus tehakse 2013. aasta esimese kvartali jooksul.

Kommentaar

Riik peab käituma nagu erainvestor

Henrik Hololei, Euroopa Komisjoni transpordivoliniku Siim Kallase administratsiooniülem  Põhimõtteliselt on riigiabi andmine keelatud. Kuid vastavalt Euroopa Kohtu praktikale ei ole ettevõtte  rahastamine  riigiabi, kui see toimub tingimustel, mille kohaselt toimiks samas turuolukorras olev erainvestor. Riigiabi andmine tuleb kooskõlastada Euroopa Komisjoni konkurentsipeadirektoraadiga.

Hetkel kuum