Romet Kreek • 20. november 2012 kell 11:03

Kolumbia võlabuum lehkab

Selle aasta kuumemate arenevate turgude esindajalt Kolumbialt tuleb ähvardav hoiatus: maa suurim maaklerfirma kukkus kokku, jättes välisinvestorid kaotusi kokku arvama, vahendab Bloomberg.

Kolumbia pankade võlakirjatootlused tõusid, kuna valitsus pidi novembris üle võtma maaklerfirma Interbolsa.

Interbolsa häving tõstatab mure, et regulaatorid ei suuda finantsriske jälgida. Kolumbia pangad on end kindlustanud laenubuumis välisrahaga, müües tänavu 3,6 miljardi dollari eest võlakirju - seda on rohkem, kui varasema 12 aastaga laenu võetud. Võlakirjaturul on kauplemine peatatud juba kuuendat päeva ja aktsiaindeks on liikumas alates juunist halvima kuu tempos.

„Kui hakkad kahvliga toidus surkima, siis mida me võiksime veel leida?“ küsis SW Asset Managementi arenevate turgude võlakirjafondi juht Raymond Zucaro. „Interbolsa ei olnud suvaline väike maakleriputka, see oli suurim maaklerfirma.“

Interbolsa on üks kümnest valitsuse autoriseeritud võlakirjaturu tegijast. Nüüd ootab firmat likvideerimine. Regulaatorid sekkusid pärast seda, kui Interbolsa teatas 1. novembril, et ei suuda ajutise rahapuuduse tõttu teha 20 miljardi peesose (alla kümne miljoni eurose) laenu makset.

Kolumbia rahandusminister Mauricio Cardenas ütles 5. novembril, et hävingu tõid halvad äriotsused, mis ei kujuta endast süsteemset riski.

„Kui sellised asjad juhtuvad ükskõik millise turu põhiosalejaga, genereerib see ebakindlust, süsteemset ebakindlust,“ ütles Credit Agricole’i Miami kauplemisjuht Marco Aurelio de Sa.

Ladina-Ameerikas on vaid Brasiilia pangad võtnud Kolumbia omadest rohkem välislaene võlakirju emiteerides.

Hetkel kuum