21. november 2012 kell 21:00

Division ja Tank astuvad reklaamifirmade liidust välja

Reklaamifirmad Tank ja Division on esitanud avalduse Eesti Reklaamiagentuuride Liidust (ERAL) lahkumiseks. Lahkumise põhjusena märkisid firmad, et nad peavad liitu jõuetuks organisatsiooniks, kirjutas bestmarketing.ee.

Kuigi nii Tank kui ka Division on olnud ühed EARLi asutajafirmadest ning on läbi aegade organisatsiooni tegemistes igati kaasa löönud, ei usu Tanki ja Divisjoni juhid enam liidu töövõimesse.

“Muutunud majanduses ja praeguses Eestis on otstarbekam laiapõhjalisem platvorm, milleks on Teenusmajanduse Koda. ERALil pole nüüdses ühiskonnas selget kandepinda ega ka ühtegi sisulist funktsiooni. See on kahetsusväärne ja kurb areng, kuhu ERAL jõudnud on,” ütles Tanki juht Joel Volkov.

Divisioni partner Urmas Lilleorg ütles, et ERALi probleem on administratiivse tööjõu puudus ja kõik toimub vabatahtlikkuse alusel. “Kuldmuna konkursi korraldus on olnud  ERALi ainuke reaalne tegevus viimase aasta jooksul, aga agentuuride ootused organisatsiooni suhtes on kõrgemad,” ütles Lilleorg ja märkis, et näiteks on puudujäägid hariduse korraldamises.

EARLi tegemata töö. “Aasta tagasi kirjutasime projekti, kuidas korraldada praktilist reklaamivaldkonna koolitust kutsehariduse tasemel. 1,5 aasta jooksul ei ole aga Reklaamikooli projekt oluliselt edasi arenenud.

Teenusmajanduse Kojas on hea tiim, kes suudab suhelda riigiasutustega. Samuti saab seal luua erinevaid rühmi, kas või hariduse valdkonnas. Koja alla on võimalik koonduda neil, kes on reaalselt millegi muutmisest huvitatud,” rääkis Lilleorg.

Volkov lisas,  et ERALi suund on olnud tegeleda teabemahukate riigihangete hindamiskriteeriumite arusaadavamaks muutmisega. Midagi sisulist pole aga mitme aasta jooksul saavutatud. “Teenusmajanduse Kojas on seevastu huviliste hulk suurem ja nende hääl kuuldavam. Ilmselt oleks ka riigihangete probleemistikuga tegelemine seal efektiivsem,” põhjendas ta.

ERALi presidendi Rein Iida sõnul kuulub praegu liitu 20 agentuuri, sel aastal on lahkunud üks agentuur ja kaks avaldanud soovi lahkuda. Läbivaatamisel on ühe agentuuri liitumissoov.

ERALi asemele Kommunikatsiooniagentuuride Liit. Hiljuti toimus peagi loodava Eesti Kommunikatsiooniagentuuride Liidu (EKAL) eelistung. Lilleorg ütles, et koosoleku lõppedes jäi lauale kaks võimalust - luua erinevate liitude esindajaid koondades EKAL, milles toimivad erinevate alade grupid, või liituda Teenusmajanduse Kojaga, moodustades erinevaid teemarühmi.

“ERALi initsiatiivil on tänavu toimunud mitu kommunikatsiooniagentuuride (reklaami-, meedia-, digi-, üritusturunduse- ja PR agentuuride) ümarlauda. EKALi ei asutata ERALi kõrvale, vaid selle asemele, liites mainitud valdkonnad selle sisse,” ütles liidu president Rein Iida.

 

Mis on mis

Firmad Tank ja Division

Edukad firmad. Divisjon ja Tank kuuluvad Eesti edukamate reklaamifirmade sekka. Nad saavutasid tänavuses Äripäeva Turunduse TOPis reklaamifirmade arvestuses vastavalt esimese ja kaheksanda koha.

Hetkel kuum