• Jaga lugu:

  Ka Austraaliat ähvardab Euroopa-laadne kriis

  Aasia rikkaima naise Gina Rineharti kinnitusel riskib Austraalia sattuda samasugusesse võlakriisi nagu Euroopa riigid, kuna kulutatakse rohkem kui teenitakse ja kaotatakse konkurentsivõimet.

  „Me peame fokuseerima teenimisele, mitte kulutamisele ja meil on tarvis head investeerimiskliimat,“ ütles 18,6 miljardi dollarilise varandusega Rinehart agentuuri Bloomberg teatel. „Austraalia liigub teise Kreeka, Hispaania või Portugali teel.“
  58aastane miljardär otsib seitsme miljardi Austraalia dollarilist (5,65 miljardi eurost) rahastamist, et ehitada välja Lääne-Austraalias rauamaagiprojekt. Septembris teatas ta, et riiki ähvardab investeeringu kaotus Lääne-Aafrikale, kuna kaevandussektor on muutnud liiga kalliks, et jääda konkurentsivõimeliseks.
  Rinehart on valjuhäälne CO2 emisioonimaksude ja kaevandusmaksude kriitik, mis on tekitanud pingeid tema suhetes Austraalia peaministri Julia Gillardi valitsusega. Gillard on lubanud viia sel aastal eelarve ülejääki. Austraalia võlakoormus SKPsse on kõigest umbes kümme protsenti võrreldes euroala 73 protsendiga.
  Austraalia majandus on teeninud rekordilistelt toorainete hindadelt, kuid näiteks kaevandusgigant BHP Billiton leiab, et Hiina veetud buum on jäänud juba selja taha.
  Austraalia kaevandustööstusharu kaotab konkurentsivõimet, kuna kaevandusmaksu ja regulatoorse järelevalve koorem kasvab. Miljardär kritiseeris septembris Austraalia kaevandus- ja investeerimisajakirjas austraallaste suhtumist töösse, vihjates, et nad võiksid vähem juua, suitsetada ja sotsialiseerida.
  Naiste seas jääb Rinehart maha vaid Wal-Mart Storesi pärijatest Christy ja Alice Waltonist, l’Oreali Liliane Bettencourt'st, Marsi Bagdar Masrist ja Hiina rikkaima perekonna matriarhaadist Iris Fontbonast.
  Rinehart on akumuleerinud rohkem rikkust, kui dünastia alusepanija Lang Hancock. Viimane avastas juhuslikult maailma ühe suurema rauamaagimaardla, suunates primitiivsete navigatsiooniseadmetega lennuki otse äiksepilve, kuna oli kiire. Väljumisel nägi ta taimestikku, mis tavaliselt kasvab rauamaagirohketes piirkondades. Hiljem leidis kinnitust, et seal leidub rauamaaki, ja nad hoidsid leidu pikka aega saladuses, kuna maardlaid ei saanud omada. Kui seadusandlus muutus, ostsid nad maardla.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tõnu Mertsina: jaekaubandus buumib
Jaekaubanduse kasv on tugev ka ilma välisturistideta ja on võtnud eelmise kümnendi finantskriisi eelsete buumiaastate mõõtmed, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Jaekaubanduse kasv on tugev ka ilma välisturistideta ja on võtnud eelmise kümnendi finantskriisi eelsete buumiaastate mõõtmed, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Maailma suurima puuviljafirma taastulemine börsile läks lörri
Täna NYSE börsile tagasi tulnud puuviljafirma Dole aktsia kukkus esimesel börsipäeval emissioonihinnaga võrreldes 9,38%.
Täna NYSE börsile tagasi tulnud puuviljafirma Dole aktsia kukkus esimesel börsipäeval emissioonihinnaga võrreldes 9,38%.
Hasartmängumaks tahetakse kindlatest saajatest lahti siduda
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Teeni 200 000 eurot, tuleb kõigest rahandusministri isa võlg sisse nõuda
Kurikuulsa pankrotistunud transpordifirma Autorollo nõue endise omaniku Väino Pentuse vastu läheb juba mitmendat tiiru enampakkumisele. Nüüd algab oksjon 90 000 eurost.
Kurikuulsa pankrotistunud transpordifirma Autorollo nõue endise omaniku Väino Pentuse vastu läheb juba mitmendat tiiru enampakkumisele. Nüüd algab oksjon 90 000 eurost.