29. november 2012 kell 21:00

Kahekümne aastaga vahendajast tootjaks

Äripäev võtab täna 20. korda Eesti edukamate ettevõtete edetabeliga kokku Eesti majanduse, seda läbi aegade edukaimal aastal. Aastal, mil Eesti majanduskasv on ühtlasi Euroopa kiireim. Millise pildi maalib siinne pikima ajalooga tunnustus – TOP 100, kus sajast edukamast enamik on uued tegijad?

Esiteks jätkus sel aastal juba mullu hoogu koguma hakanud trend – kriisi lõpus kiiret tõusu näidanud tööstus-tootmissektor domineerib tabelis ka tänavu. Seda suunda on näidanud ka pingerea ajalugu. Eesti on 20 aastaga jõudnud või vähemasti teel sinna, kuhu oleme tahtnud jõuda – vahendusega tegelevast riigist eksportivaks tööstusriigiks.

Tööstus ja tootmine kinnistasid tänavuses edetabelis oma kohta, näiteks esikümnes on tootmisettevõtteid seitse ehk ligi topelt mulluse tabeliga võrreldes.

Samuti saab edetabeli kiireima tõusja tiitli endale tööstusettevõte – Pärnumaal elektroonikaseadmeid tootev Scanfil. Firma parandas käivet kolmandiku võrra ning murdis kasumisse. Tulemus – kerkimine pingereas ligi 400 kohta esisaja sisse ning näitajad buumieelsel tasemel. Mullune esikoht, kaablitootja PKC Eesti, püsis samuti töösturite võidukäigus, kasvatades jõuliselt käivet ja kasumit, kindlustades sellega koha poodiumil.

Silma paistab ka pankade hiilimine tabeli etteotsa. Juba eelmisel aastal kiiret kasvu näidanud finantsasutuste suur kasumlikkus ning kasumite kasvatamine meenutab TOP 100 pangandusajastut 2000. aastate keskel, mil nad Eesti edukamate seas domineerisid.

Halvemad uudised tulevad aga riigifirmade rindelt. Kui eelmisel aastal paistis suurem osa neist silma kasvuga, siis tänavu oli ülekaalus esisajas kohtade tagasiandjate leer. Teiste seas jätkus Eesti Energia ja Tallinna Sadama vähikäik. Samuti näitasid riigifirmade majandusnäitajad keskmisest mitu korda aeglasemat kasvu.  Ainsana parandab aasta-aastalt oma kohta edukamate seas tänavu kaheks jagatud Eesti Raudtee.

Möödunud aastal kirjutas Äripäev  TOP 100 andmetele  toetudes, et Eesti majandus on suurest kriisist välja tulemas. Nii läkski, sest 2011. aasta möödus ettevõtetele läbi aegade edukaimalt – näiteks 500 suurema firma käive ja kasum kasvasid buumijärgse aja kiireimas tempos enam kui viiendiku võrra. Kasum kasvas aga üldse esimest korda pärast tipust kukkumist. Selle aasta juba avalikuks saanud tulemuste järgi tuleb tänavu ilmselt kasvu juurde, seega on algamas viimane kuu ajaloo edukaimast aastast.

Kuigi majanduse kulgu pole pikemalt kui mõni kuu tark ennustada, suhtuvad ettevõtjad järgmisse aastasse, nagu viimastel heitlikel aastatel kombeks, ettevaatliku optimismiga. Samas maksab eesootavat arvestades rõhk pigem ettevaatlikkuse peale panna. Jaanuaris kallinev elekter tekitab vajaduse hindu tõsta, samal põhjusel suurenevad ka tarbijate sundkulutused, näiteks tõusevad kommunaalkulud.

See esitab tootjatele, logistikutele ja kaupmeestele väljakutse, kuidas raha enda poole meelitada. Ettevaatlikkust võimendab ka ehitusest kaduv saastekvoodi raha, mis sektoris ja sellega seotud harudes mulli tekitasid. Samuti terendab maksutõus logistikale uue veeteetasuna, mis ka meritsi eksportijaid kammitseb.

Hetkel kuum