18. detsember 2012 kell 21:00

Puidu hind kargas USAs kuue aasta tippu

Puidu futuuride hinnad tõusid USAs kuue aasta kõrgemale tasemele, kuna pakkumine on kitsas ajal, mil USA elamuehitus pöörab kasvule.

Tänavu on USAs puidu hind tõusnud 37 protsenti, millega on selle tooraine hinnatõus Standard & Poor’s indeksi 24 tooraine hulgas suurim. Alates 2009. aasta jaanuarist, mil majanduslangus ja USA eluasemeturu kokkukukkumine turu puitu täis jätsid, on puidu hind enam kui kahekordistunud.

Oktoobris suurenes uute eluasemete alustamise arv 894 000ni kuus, mis on kõrgeim alates 2008. aasta juulist. Bank of America analüütiku Michelle Meyeri sõnul võib 2013. aasta lõpuks tõusta uute eluasemete arv juba üle miljoni ühikuni kuus. Septembris tõusis USAs ka ehituslubade andmine nelja aasta kõrgeimale tasemele. Ehituslubasid loetakse tulevase ehituse alustamise indikaatoriks.

“USA suurematel turgudel kahaneb eluasemete laovaru ja tõusevad eluasemete hinnad,” ütles Wood Resource Internationali president Hakan Ekstrom. “See on indikaator, et nõudlus on pakkumisest suurem ja tõenäoliselt jätkub see ka tuleval aastal.”

Sandy tõstab puidu hinda. USAs 37 inimest tapnud ja suurt kahju tekitanud orkaan Sandy järgsed ülesehitustööd aitavad kaasa puidu nõudluse kasvule ja -hinnatõusule, ütles Bloombergile Technical Alpha analüütik James Stellakis.

“Kombinatsioon Sandy taastustöödest ja raportid eluasemeturu aktiivsemaks muutumisest aitasid hindu,” ütles Stellakis, kes prognoosis, et puit maksab mais 400 dollarit.

Puidu jaanuarilepingu hind tõusis 0,9 protsenti, 358,20 dollarile 1000 kuupjala kohta.

International Wood Marketsi väitel on palgieksport 40 protsenti alla 2007. aasta tipu ja langus jätkub ka sel aastal, kuna mägimändi on Kanadas Briti Columbias hävitamas epideemia. Organisatsioon prognoosis, et USA puidupakkumine jääb viieks aastaks surve alla, mis saadab puidu hinnad 2014. aastal rekordkõrgustesse.

Puit on sarnaselt vasega majanduse tsüklilisuse ja ehitusaktiivsuse suhtes väga tundlik.

Hetkel kuum