Indrek Kald • 19. detsember 2012 kell 10:08

Euro kasutamist Eestis toetab 63% inimestest

Avaliku arvamuse küsitluse järgi toetab 74% Eesti elanikest riigi kuulumist Euroopa Liitu ja 63% euroalasse.

Selline toetus tõstab Eesti Euroopa Liidus kõige enam Euroopat usaldavaks riigiks. "Eesti usaldab Euroopa Liitu," tõdes president Toomas Hendrik Ilves.

"Läbi aastate, kõigi sisepoliitiliste jamade kiuste, ei ole meie poliitikud opositsioonis või valitsuses ajanud üldiseid majandusraskuseid Euroopa Liidu kaela ning tuleb au anda, et neil on sellist julgust olnud. Riikides, kus poliitikud käituvad vastupidiselt, on Euroopa Liidu toetus sootuks madalam," rääkis ta täna riigikantselei seminaril, mille teema oli kümne aasta möödumine Eesti ühinemisläbirääkimiste lõpetamisest euroliiduga.

Rääkides Euroopa Liidu tulevikust, pidas president oluliseks, et toimima hakkaks siseturg, eriti just digitaalne, ning teenuste vaba liikumine. Seejuures nimetas ta murettekitavaks rahvusprotektsionistlikku mõtlemist ühenduse mõnes lõunapoolses riigis.

Ilves toetas Euroopa Liidu ja Ameerika Ühendriikide Atlandi-ülest vabakaubanduspiirkonna ideed, mis muudaks Euroopa Liidu maailmas konkurentsivõimelisemaks ja tugevamaks, seda eriti just olukorras, kus toimub Aasia võimas tõus.

"Meil on vaja kaasaegset e-Euroopat," sõnas Ilves ja soovitas Eestil Euroopa Liidu eesistumise ajal 2018. aastal võtta kogu ühendust puudutavateks teemadeks e-teenused, küberkaitse ja arvutiseerimise laiemalt.

"Eestil on võimalus võtta oma eesistumise valdkonnaks teema, milles oleme ise tugevad ja millega saame ka teisi järele tõmmata," sõnas riigipea.

Hetkel kuum