Romet Kreek • 3. jaanuar 2013 kell 12:13

EKP intressikärbe võib terendada silmapiiril

Ettevõtetele laenamise jätkuv vähenemine euroalal tõstis intressimäära langetamise ootuseid juba kõige varem järgmise nädala Euroopa Keskpanga intressimäära sättiva komitee istungile, kirjutab New York Times.

Euroopa Keskpanga poolt täna avaldatud statistika kohaselt vähenes euroalal pankade laenud ettevõtetele (ilma laenudeta pankadele), novembris aastaga 1,8 protsenti ehk sama kiiresti kui oktoobris.

See on märk, et EKP meetmed ei ole suutnud taastada krediidivoolu hädas maadesse nagu Hispaania. Krediit on majanduskasvu eeldus ja EKP vaatab väga hoolsalt laenustatistikat baasintressimäära sättimisel.

Viimased numbrid võivad tõsta ootuseid, et EKP langetab varsti baasintressimäära 0,75 protsendilt madalamale praeguselt rekordmadalalt tasemelt. 

„Tänane euroala pankade laenunumbrid on väga ajakohane meenutus, et euroala majandusolukord on väga habras,“ ütles ING analüütik Martin van Vliet. Kuid EKP keskpanga raportis leidus ka midagi head, jätkas ta. Novembris kasvasid Hispaanias ja Kreekas hoiused pankades, mis on märk sellest, et inimesed ei tassi enam raha nendest kahest riigist välja.

Hetkel kuum