Romet Kreek • 28. jaanuar 2013 kell 13:10

Kasahstan tahab kaotada pensionifondide konkurentsi

Kasahstan võib kolme kuuga panna kõik pensionifondid ühte patta, kui kõik ametiasutused viivad kiiresti sisse vajalikud seadusemuudatused, vahendab Bloomberg keskpanga juhti Grigori Marchenkit.

President Nursultan Nazarbajev saab lõpliku seaduseelnõu, mille kohaselt kuu aja jooksul liidetakse kõigi fondide varad kokku. Ilma valitsuse toetuseta võib protsess venida pooleteist aasta pikkuseks.

Kasahstani valitsus või rahandusministeerium, kuid mitte keskpank, peaksid ühendatud pensionifondi järele valvama. Keskpank võib saada vastutavaks varade välismaale investeerimise eest. Mitteriiklike pensionifondide varad omandatakse õiglase väärtusega.

Nazarbajev ütles 23. jaanuaril, et tuleb jätta üks pensionifond, et mobiliseerida ressursse ja suurendada keskpanga juhtimisel ligipääsu krediidile. Kasahstani pensionifondidesse on kogunenud umbes 20 miljardit dollarit ehk kümme protsenti SKPst. Riigis tegutseb 11 pensionifondi, millest üks on riiklik.

Hetkel kuum