Romet Kreek • 29. jaanuar 2013 kell 9:15

Holland saab üle sajandi taas kuninga

Hollandi kuninganna Beatrix loobub tänavu valitsemisest ja annab trooni üle vanimale pojale, kroonprints Willem-Alexanderile, kellest saab riigi esimene kuningas enam kui saja aasta jooksul, vahendab Bloomberg.

Beatrix, kes saab 31. jaanuaril 75aastaseks, teatas eile Haagis Huis ten Boschi paleest tehtud telepöördumises, et annab trooni üle 30. aprillil. Beatrix omakorda võttis trooni üle oma emalt, kuninganna Julianalt 1980. aastal.

„Ma ei ütle kohustustest lahti, kuna see oleks liiga raske koorem kanda, kuid usun, et meie riigi eest peaks vastutama noorema põlvkonna esindaja,“ ütles ta kõnes.

Hollandi ANP uudisteagentuuri andmetel vaatas eilset teleesinemist  umbes 7,4 miljonit inimest. Hollandi elanikkond on 16,8 miljonit.

45aastane Willem-Alexander abiellus 2002. aastal Argentiina endise pankuri Maxima Zorreguietaga ja neil on kolm tütart. Valitsus teatas, et kuninga ametlikuks nimeks saab kuningas Willem-Alexander. Ta on esimene monarh, kes kannab oma nime. Alates kuningas Willem III surmast 1890. aastal on Hollandi troonil olnud kuningannad.

Hetkel kuum