29. jaanuar 2013 kell 19:37

Krugman: USA peab kulutama rohkem

Nobeli preemia laureaat Paul Krugman on arvamusel, et ühel hetkel tuleb USA eelarve defitsiidi vähendamisega tegelema hakata, kuid mitte praegu.

Intervjuus Yahoo! Finance TV-le ütles Krugman, et praegusel hetkel ei ole USA valitsuse eelarve defitsiit oluline. "Kui vaadata defitsiidi prognoosi aastaks 2025, siis see on selgeks jätkusuutmatu. Nii et selle ajavahe sees peab midagi juhtuma, kuid see ei pea ilmtingimata praegu aset leidma," ütles Krugman.

Tema sõnul ei ole see praegu peamine teema ja see vaid takistab tegelemast Krugmani hinnangul kõige olulisema teemaga, milleks on tööhõive suurendamine.

"Praegu on päris mitmeid indikaatoreid, et defitsiidi kärpimisega tegelemine on enesehävituslik, seda isegi fiskaalses mõttes. See tähendaks majanduse aeglustumist praegu ning ka tulevikus, sest rohkem inimesi kaotab töö, investeeringud vähenevad ning maksutulu väheneb," selgitas Princetoni ülikooli professor.

Krugmani sõnul peab USA valitsus kulutama praegu rohkem, mitte vähem. "Jah, me võime muretseda, et mis 10 või 15 aasta pärast saab, aga see ei tohiks olla kellegi esimene prioriteet antud ajahetkel," lisas ta.

Demokraate tugevalt toetav Krugman ütles lisaks, et praeguses Ühendriikide poliitilises kliimas ei tasu oodata mingeid kiireid lahendusi. Tema sõnul pole otsuste vastuvõtmisel vabariiklased valmis kompromissidele minema ning demokraatidel pole isegi partnerit, kellega mingi pädev otsus vastu võtta.

Autor: Fredy-Edwin Esse, California

Hetkel kuum