6. veebruar 2013 kell 16:48

Itaalia playboy sandistab eurot

Euroopa ühisvaluuta tegi järsu languse läbi pärast küsitlust, mis näitas, et Silvio Berlusconi koalitsioon on Itaalias populaarsust kogumas, mis riskib peatada riigi jaoks olulised reformid.

"Berlusconi on küsitluse järgi vahe põhimõtteliselt tasa teinud ning tema lubadus maksutõus ümber pöörata tundub omavat ihaldatud mõju," kommenteeris MarketWatchile TD Securitiesi strateeg Richard Gilhooly. "See risk on negatiivne eurole," lisas ta.

Berlusconi poliitiline blokk lubab makse alandada, mis tähendab praeguse peaministri Mario Monti algatatud reformide tühistamist. Itaalia rahanduslik olukord, mis hõlmab Kreeka järel Euroopa suurimat võlakoormat, on maailma finantsturge pingestanud viimased paar aastat ning mured on sel nädalal taas suurenenud.

Piisas vaid tänase küsitluse avalikustamisest, mis tõi endaga kaasa euro languse dollari vastu, viis Euroopa ja USA aktsiaturud punasesse ning pani lühiajaliselt riskivõtmisvalmiduse kaotanud investorid vaatama USA võlakirjade poole.

Euro kukkus ligi protsendi dollari vastu, alla 1,35 dollari taseme, kuid taastus hiljem 1,353 dollari juurde, mis tähendab 0,61% langust.

Autor: Fredy-Edwin Esse, California

Hetkel kuum