Alyona Stadnik • 27. veebruar 2013 kell 12:47

Mihhail Stalnuhhin sai suukorvi pärast trahvi

Riigikogu liige Mihhail Stalnuhhin sai trahvi, kui jalutas Narvas koeraga, kel ei olnud suukorvi. Nüüd kiusab ta väidetavalt selle eest siseminister Ken-Marti Vaherit.

Riigikogu kolleegide sõnul teeb Stalnuhhin nüüd siseminister Ken-Marti Vaherile tagasi ja kiusab teda küsimustega. Stalnuhhin ise seda väidet ei kinnita.

Järgneb intervjuu Mihhail Stalnuhhiniga:

Mis seaduse järgi teile see 40eurone trahv tehti?See on Narva linna sisekord, mis puudutab koera- ja kassipidamist. Tegelikult on selline kord ka teistes linnades, aga Narvas on see tõenäoliselt veidi ülepingutatud. Lugu on selline, et Narvas ma olen trehvanud ainult ühte koera, kes mõnikord käib suukorviga. Rohkem mitte ühtegi, veidi on ülepingutatud selle asjaga.

Vastab see tõele, et jäite vahele ühele pildile sattumise tõttu? Ma ei ole kurjategija, ärge kasutage selliseid sõnu - "jäite vahele". 25. augustil läksin Narva jõe äärde koeraga jalutama. Kolleeg Juku-Kalle Raid riputas seal järjekordselt mingi jama välja, suur plakat (avaldas toetust Venemaal kaheks aastaks vangi mõistetud punkbändi Pussy Riot liikmetele - toim.). Seisin ja pildistasin seda. Kell oli kuus hommikul ja kohal oli paar ajakirjaniku. Üks tuli minule ligi, võttis mult intervjuu ja palus luba pildistada. Intervjuud ei trükitud, aga pilt sai lehes aluseks.

Teile siis tehti trahv tagantjärele?See oli kummaline lugu. Selleks, et alustada väärteomenetlust, on vaja kellegi kaebust või politseiülema korraldust. Selles toimikus, mida ma vaatasin, ei olnud kaebust ega politseiametniku korraldust. Mulle keelduti näitamast, mille alusel üldse on see väärteomenetlus alustatud. Selline väärteomenetlus paistab ärategemisena.

Riigikogu istungitel esitate Te iga kord siseminister Ken-Marti Vaherile küsimusi. Olen kuulunud, et teete seda sellesama trahvi pärast.  Kas küsimuste esitamine on seotud trahvi saamisega?Ei, absoluutselt ei ole kuidagi seotud! Eelkõige sellepärast, et Ken-Marti Vaher ei olnud see, kes mulle selle trahvi välja kirjutas. Kes teile seda ütles?

Riigikogu liikmete sõnul olevat Te öelnud, et iga teie küsimus on võrdne ühe euroga - ehk siis Teil on plaanis esitada 40 küsimust?Kes ütles, et 40? Trahvi ja arupärimiste seostamine jäägu nende inimeste südametunnistusele, kes sellist asja väidavad. Mulle meenub, et kolm kuud tagasi oli meil komisjoni väljasõiduistung ja siis söögipausi ajal jutustasin seda kurba lugu, kuidas mulle ebaseaduslikult väärteomenetlus tehti. Kuskil avatud mikrofonis olen rääkinud, et selliseid teemasid, mida tasub siseministriga rääkida, on üle neljakümne. Kardan, et andsin aluse kuulujuttudeks. Meil tavaliselt saadakse teistmoodi aru. Pandi kokku kokkupandamatuid asju.

Miks Te neid küsimusi siis esitate?Minu arvates on meie siseministeeriumi alal toimumas väga süngeid muudatusi: kaadripuudus, kuritegevuse tõus. Probleemid on igas valdkonnas, sisekontrolliga on probleemid, kord on meil spioonid, kord korruptandid. Vaadake aastaaruannetest, seal on  kirjas, kui palju on korruptsiooni siseministeeriumi haldusalas, politseis ja piirivalves. Seda on rohkem kui kohalikes omavalitsustes. Viimastel aastatel on korruptsiooni riigiasutustes umbes 60%. Riigikogu liiget huvitab, mis toimub.

Seega üritate Ken-Marti Vaherit suunata tegeliku probleemini?Ken-Marti Vaher on üks kahest Eesti poliitikust, kes varem igal võimalusel hakkas rääkima korruptsioonist ja kui neil oli vaja tuua näiteid, siis räägiti Ida-Virumaast, Narvast. Tavaliselt oli neid konkreetseid näiteid üks või kaks, mitte rohkem. Mina olen Ida-Virumaalt valitu, mul on kõrini, et mustatakse tervet regiooni.Tegelikult on meil viimastel aastatel kogu linna peale fikseeritud kaks kuni neli kuritegu, see moodustab 1-2%, arvestades, et linnas elab umbes 5,5% Eesti elanikkonnast. Kas see ei tähenda, et kogu aeg seda teemat üles võttes mustab siseminister pidevalt ja tahtlikult üht konkreetset regiooni ning teeb seda poliitilistel põhjustel. Seepärast olen ma alustanud temaga avaliku debatti, püüan aru saada, miks ta ei tegele korruptsiooniilmingutega, mis on meil riigiasutustes.

Esitate neid küsimusi senikaua, kuni minister loobub eelarvamusest ning vaatab reaalseid numbreid?Kuulge-kuulge… Ma olen üle viiekümne ning olen poliitikas olnud kakskümmend aastat – nii naiivne ma ka ei ole, et Vaher muudaks oma seisukohti ja ennast kui inimene! Seda ei usu mitte keegi, kes teda natukenegi tunneb.

Seega olukord ei muutu - Teie võite neid küsimusi ju edasi küsida?Jah, aga eesmärk on, et Eesti inimene saaks aru, et kõige hullemad korruptsioonid ja kuriteod ei toimu ühes konkreetses piirkonnas. Need tegelikult toimuvad riigiasutustes. Näiteks juhtum Indrek Põdraga.Olen saatnud neli või viis kirja Ene Ergmale, kes saadab minu arupärimised tagasi, justkui ei vastaks need arupärimise tingimustele. Mina ei ole sellega nõus, mina näen seda, et proua Ergma püüab vabastada oma erakonnakaaslast ebameeldivast protseduurist – tuleb riigikogu ette ja peab vastama väga ebameeldivatele küsimustele. Eesti on muutunud politseiriigiks, kus ei tööta demokraatlikud instutsioonid. Iga korralik inimene peab selliste asjade vastu seisma - ja sellist inimeste vastu nagu Ken-Marti Vaher.

MIHHAIL STALNUHHIN KÜSIB Selle nädala küsimused, mille Stalnuhhin on esitanud siseministrile: Kuidas on juhtunud, et nende hulgas, kes peaksid korruptsiooni üle valvama, on toimunud need juhtumid ja millega see on lõppenud ja millised on eeldused, et see ei kordu tulevikus?Millega seletate, et üha enam satuvad kohtu ette politsei- ja piirivalveameti juhtivtöötajad?Kas viga on edutamissüsteemi nõrkade kohtade või sisekontrolli puuduliku tööga? Miks peidetakse avalikkuse eest PPA töötajate kriminaalasjadega seonduvat? Milline riigisaladus võib peituda prefektuuri vara omastamises, riigisaladuse avalikustamises ning dokumentide võltsimises ja võltsitud dokumentide kasutamises?Kes teie arvates kannab poliitilist vastutust selle eest, et PPA-s iga aasta tuvastatakse üha rohkem korruptiivseid kuritegusid? Ja püüdke ise ära arvata, mis asja taustal neid küsimusi esitatakse. 

Hetkel kuum