6. märts 2013 kell 16:14

Poola silmitsi 12 aasta majanduspõhjaga

Euroopa võlakriisist tingituna langenud tarbijakulutused on tekitanud Poolas 12 aasta rängima majandusliku aeglustumise, mis sundis keskpanka alandama baasintressimäära oodatust rohkem.

Poola keskpank alandas 7-päevast intressimäära 50 baaspunkti võrra 3,25%ni. Mitte ükski Bloombergi küsitletud ökonomist ei prognoosinud seda sammu ning mediaanennustus oli 25 baaspunktilisele alandamisele.

Euroopa Liidu idaosa suurim majandus kasvab liidu prognooside kohaselt see aasta 1,2%, mis on nõrgim kasv pärast 2001. aastat. Poolas on kodumaine nõudlus kahanenud ning eksport on kukkunud regiooni võlakriisi tõttu.

Varssavis peetud pressikonverentsil ütles keskpanga juht Marek Belka, et pank on võtnud  "oota ja vaata" seisukoha ning ei välistanud veelgi täiendavaid intressimäära kärpeid. Alates novembris on baasintressimäära alandatud 5 korda.

"Võttes arvesse kodumaise nõudluse nõrkus ja selle väljavaadet, ma nimetaks keskpanga sammu agressiivseks, kuid õigustatuks, ütles Bloombergile Aberdeen Asset Managementi fondijuht Viktor Szabo. "Tõenäoliselt pärast 150 baaspunkti järjestikust alandamist võiks eeldada, et nad ootavad täieliku mõju ilmnemist. Ma arvan, et järgmine inflatsiooninumber võib olla hea aeg reageerimiseks."

Autor: Fredy-Edwin Esse, California

Hetkel kuum