Teisipäeval saab alguse Tallinna ja Riia restoranide vahetus, mille käigus teeb viis Läti pealinna restorani kokka süüa Tallinna restoranide köökides ja vastupidi.
Tallinna restoranide jaoks ei ole see esimene kord säärasest restoranivahetusest osa võtta. Varem on käidud Helsingis, Brüsselis ja Peterburis. “Et Riia on kuulutanud ennast Baltimaade kulinaariapealinnaks, tuleb mõõtu võtta ja vaadata, kuidas pealinna mehed süüa teevad,” selgitas restoranivahetuse korraldaja, programmi “Flavours of Estonia” juht Aivar Hanson, miks seekord Riia kasuks otsustati.
“Tegelikult on viimase aasta jooksul Riiga tekkinud mitu huvitavat restorani. Kuna sealpool piiri ei ole me varem käinud ega sealsete kokkadega vahetust teinud, siis on täiesti loogiline, et nüüd selle lõpuks ette võtame,” lisas ta.
Teine põhjus, miks säärane vahetus Hansoni sõnul teoks saab, on see, et Balti riigid kasutavad samu tooraineid, ent teevad neist küllaltki erinevaid toite. “Selles mõttes on huvitav vaadata, mida üks või teine valmistab,” sõnas ta.
Riia restoranide kokad vahetavad Tallinna kolleegidega kohad. Lõunanaabrite restoranide hulgas, kes Tallinna külastavad, on nii neli uut tegijat – Cotton, Biblioteka no 1, Priedaine, Tris Pavaris –, kes on tegutsenud paarist nädalast pooleteise aastani, kui ka legendaarne Vincents.
Tallinnast lähevad Riiga Eesti maitseid pakkuma restoranid Mekk, Ö, Leib Resto & Aed, Ribe ja Bordoo.
Restoranide valimisel mingeid kindlaid kriteeriume ei olnud. Hansoni sõnul seati eesmärk leida Tallinna restoranidest Riiast tulijate kontseptsiooniga kõige paremini sobivad söögikohad. “Sellised, mida iseloomustab sama tooraine kasutus, samad põhimõtted ja sama sihtrühm,” märkis korraldaja.
Iga vahetus erinevate linnade restoranide vahel on olnud millegi poolest eriline. Seekord on kaasatud viis maailma juhtivat veinimaja. Need on Antinori, Torres, Hugel & Fils, Joseph Drouhin ja Mouton Rothchild.
Igal vahetuses osaleval restoranipaaril on partneriks üks nimetatud veinimajadest, kelle veinidega mõlemad oma roogi peavad klapitama. Samuti kasutatakse toitudele maitsenüansside lisamiseks erinevaid suhkruid.
“See annab restoranide võrdlemiseks konkreetsed lähtekohad,” selgitas Hanson toodete kaasamise mõtet.
Toidublogijatele antud restoranidega sama lähteülesanne. “Kui Riiat ei ole harjutud pidama hea söögi linnaks, tasub see arvamus ümber vaadata. Need restoranid, kes Tallinna tulevad, esindavad Euroopas täiesti konkurentsivõimelist kööki. Mida rohkem on eelarvamusi, seda enam soovitan maitsma ja proovima minna,” sõnas ta.
Laud tasub sobivaks kuupäevaks kindlasti broneerida, sest kohti on kõigis restoranides piiratud arvul. Samas pakub osa söögikohti Hansoni sõnul Riia menüüd oma jõududega pärast kavas toodud kuupäeva edasi.
Restoranide kõrval osaleb ettevõtmises viis toidublogijat ja -ajakirjanikku Eestist ning kolm Lätist. Neile on antud toitude väljamõtlemisel sama lähteülesanne kui restoranidele. “Seekord tahame ettevõtmist veel natukene laiendada ja võrrelda ka kodus valmistatavaid toite. Blogidest ja väljaannetest on võimalik neist kogemustest lugeda,” ütles Hanson.
Täpsemalt saab ettevõtmise kohta lugeda aadressilt
www.eestimaitsed.com.
Fookuses
Tallinna ja Riia restoranide vahetus
12. märtsist 27. aprillini Tallinnas ja Riias
www.eestimaitsed.comKAVA
Riia restoranid Tallinnas12. märts: Tris Pavaris restoranis Mekk20. märts: Priedaine restoranis Leib Resto & Aed29. märts: Biblioteka no 1 restoranis Ribes5. aprill: Vincents restoranis Ö11. aprill: Cotton hotelli Kolm Õde restoranis Bordoo
Tallinna restoranid Riias15. märts: Ribe restoranis Biblioteka no 128. märts: Bordoo restoranis Cotton3. aprill: Leib Resto & Aed restoranis Priedaine12. aprill: Mekk restoranis Tris Pavaris27. aprill: Ö restoranis Vincents
Seotud lood
Augusti lõpus hakkas Saue vallas Laagris tööle rahvusvahelise toiduainetööstuse Solina uus 15 000 ruutmeetrine moodne tootmiskompleks. Selleks, et tehase logistika oleks sujuv, kiire ning turvaline, tegi Forus koostöös ettevõttega GoSwift nutika turvalahenduse. Lisaks hoolitseb Forus kogu territooriumi turvalisuse ja nõrkvoolusüsteemide hoolduse eest.
Enimloetud
3
Ettevõtjad ei leia ka ise üksmeelt
Hetkel kuum
Ettevõtjad ei leia ka ise üksmeelt
Tagasi Äripäeva esilehele