Romet Kreek • 4. aprill 2013 kell 6:59

Jaapani keskpank alustas agressiivsemalt

Täna tõusis Jaapani aktsiaturg, kuna Jaapani keskpank langetas oma esimese rahapoliitika õgvendamise otsuse keskpanga uue juhi Haruhiko Kuroda käe all, vahendab Bloomberg.

Jaapani aktsiaturg tõusis 2,2%. Jaapani valitsuse 10aastase võlakirja tootlus kukkus rekordmadalale 0,425%.

„See on päris agressiivne liigutus ning näitab, et Jaapani keskpank on tõsisem, kui varem,“ ütles AMP Capital Investorsi dünaamilise varaallokatsiooni juht Nader Naeimi.  „Nad on juba päris lähedal avatud rahapoliitika õgvendamisele, millest tõenäoliselt teatatakse sel kuul hiljem. Nad on teada andnud enamat, kui ma ootasin. Ja sellele tuleb lisa.“

Jaapani keskpanga nõukogu võttis ajutiselt maha piirangu mõnede võlakirjade omamiselt ning kaotas võlakirjade ostmisel võlakirja lunastustähtaja limiidid. Jaapani keskpank duubeldab võlakirjade ostusumma, et hävitada 15aastat väldanud deflatsioon. Keskpanga eesmärk on, et Jaapanis oleks kahe aasta pärast 2% inflatsioon.

Kuu ajaga ostab keskpank 7 triljoni jeeni ehk 57,1 miljardi euro eest riskivarasid.

„Ta on kiire ja raevukas,“ ütles Kuroda kohta Jaapani Macro Advisersi peaanalüütik Takuji Okubo. „Tema poolt spetsiifiliselt kahe aastase ajahorisondi mainimine oli positiivne üllatus.“

Keskpank suurendas rahabaasi (sularaha ringluses pluss pankade hoiused keskpangas) eesmärgi 2014. aasta lõpuks 270 triljonile jeenile (2,21 triljonile eurole). Uue plaani kohaselt on kokku ostetavate võlakirjade keskmine kestvus lunastamiseni 7 aastat võrreldes varasema vähem kui 3 aastaga. Keskpank suurendab börsil kaubeldavate fondide ja kinnisvarafondide rahapaigutusi aastas vastavalt triljoni jeeni ja 30 miljardi jeeni võrra.

Ainult üks keskpanga liige Takahide Kiuchi hääletas kõigi Kuroda rahapoliitika ettepanekute vastu.

„Tänase otsusega on Kuroda näidanud, et algab eksperiment – kas rahabaasi suurendamisega on võimalik käivitada majanduskasvu mootorit ja juurida välja deflatsioon,“ ütles Sumitomo Mitsui varahalduse vanemanalüütik Hiroaki Muto.

Kuid kõik ei ole nõus Kuroda plaaniga. Keskpanga endine nõukogu liige Atsushi Mizuno ütles läinud kuul, et rohkem võlakirjaoste puhub täis turumulli ja keskpanga endine asejuht Kazumasa Iwata ütles, et kahe aastane eesmärk on teostamatu. Jaapanis ei ole hinnad tõusnud vähemalt 2% mitte ühelgi aastal alates 1997. aastast, kui tõsteti käibemaksu.

 

Hetkel kuum