Vilja Kiisler • 9. aprill 2013 kell 10:57

Pea kolmandik sakslasi nutab D-marka taga

27% sakslasi soovib endiselt Saksa marka tagasi, näitab Handelsblatti tellimusel valminud Forsa-instituudi küsitlus. Suurem enamik ehk 69 protsenti sakslasi on euroga leppinud ja soovib selle püsimajäämist.

Veel 2011 oli euro vastu iga teine sakslane. Der Spiegel märgib, et pikka aega ühisvääringu suhtes äärmiselt skeptilised olnud sakslased on tasapisi ühisvääringu suhtes leplikumaks muutunud, seda hoolimata Kreeka, Portugali, Hispaania ja Küprose raskustest. „Eurokriis küll hirmutab sakslasi, kuid suhtumist eurosse see enam ei puuduta,“ ütles Forsa-instituudi juht Manfred Güllner.

Kas tegemist on hetkelise meeloluga või püsiva hoiakuga, seda näitab aeg, sest kuu aega tagasi näitas sama küsitlus, et Saksa marka igatseb taga 33% sakslasi.

Toetus ühisrahale on otseselt seotud netosissetulekuga: mida suurem see on, seda parem on suhtumine eurosse. Suurema kui 3000eurose netosissetuleku saajate hulgas on euro pooldajate toetusprotsent 79.

Hetkel kuum