Romet Kreek • 15. aprill 2013 kell 7:24

Sorose ekskolleeg: Jaapan teeb topeltsuitsiidi

Jaapani keskpanga hiigelpanus rahapoliitika õgvendamisel ei paranda majandust, vaid saadab riigi vastu pankrotile, ütles George Sorose eksnõustaja.

Jaapani keskpank teatas 4. aprillil, et nad kahekordistavad igakuise võlakirjade ostu summa 7,5 triljonile jeenile ehk 58,5 miljardile eurole. See moodustab umbes 70% maailma enim võlgu riigi valitsuse võlakirjade emiteerimise kavast.

Keskpanga juht Haruhiko Kuroda on seadnud kahe aastases perspektiivis eesmärgi saavutada 2% inflatsioon, mis vastav peaminister Shinzo Abe soovitule. Keskpank teatas, et nad kasvatavad 2014. aasta lõpuks rahabaasi 270 triljonile jeenile ehk 2,1 triljonile eurole.

"Suurendades rahabaasi 270 triljonile jeenile teeb keskpank hiigelpanuse, mille ta tõenäoliselt lõpuks kaotab," ütles Fujimaki. "Kuroda rahapoliitika õgvendamine on topeltsuitsiidi deklareerimine koos valitsusega. Jaapani keskpank jagab riigi saatust, kus nii keskpank kui valitsus muutuvad maksujõuetuteks."

Kuroda sammud on viinud jeeni nelja aasta madalamale tasemele. USA dollar maksis 99,95 jeeni. Jaapani valitsuse kümneaastaste võlakirjade tootlus tõusis 0,64 protsendile 5. aprilli rekordmadalalt 0,315 protsendilt.

"Jaapani valitsuse võlakirjade turu volatiilsus ja investorite murest tingitud suur müümine on varajased märgid sellest, suurem müügilaine on ees, mistõttu peame jätkama pikaajaliste võlakirjade liikumiste jälgimist," ütles Fujimaki Japani president.

Fujimaki ütles, et ta on hiljuti ostnud erinevate tähtaegade müügioptsioone Jaapani valitsuse võlakirjadele. Ta omab jätkuvalt Jaapani kinnisvara ning lühemaid kui viieaastaseid optsioone, mis annavad õiguse müüa jeeni USA dollari vastu. Lisaks on tal varasid USA dollarites ja teistes arenenud riikide valuutades.

"Jaapani rahandus vajub ookeani," ütles Fujimaki. "Tulevikus ei ole turukrahhist pääsu, kui on üleval selline hiiglaslik võlakoorem."

Jaapani valitsusel oli 2012. aasta lõpus üleval emiteeritud võlakirju rekordilise 997,2 triljoni jeeni ehk 7,77 triljoni euro väärtuses. IMF prognoosis, et Jaapani valitsuse võlg kasvab tänavu 245% SKPst, mis on järjest seitsmes võlakoormuse kasvu aasta. Jaapani valitsused on võtnud laenu iga inimese kohta 60 200 euro eest.

"Aktsiatele võib pilt näida suurepärane, kuid kui me hakkame nägema hüperinflatsiooni, toimub Jaapani valitsuse võlakirjades hiiglaslik müügilaine, mis toob kaasa aktsiakrahhi," ütles Fujimaki, kes müüs juba mõne aja eest ära peaaegu kõik Jaapani aktsiad.

Ka Kuroda eelkäija Masaaki Shirakawa hoiatas liiglikviidsuse ohu eest.

"Shirakawa tegi enam kui küllalt ja tal olid head põhjused, miks seda enam rohkem mitte teha," sõnas Fujimaki. "Rahapoliitikal on hiiglaslikud kõrvalmõjud. Rahapoliitika õgvendamine ei tööta ja sellest ei saa väljuda."

Hetkel kuum