Romet Kreek • 29. aprill 2013 kell 7:12

Jaapani peaminister räägib Venemaal Kuriilidest

Jaapani peaminister Shinzo Abe teeb oma esmakordse visiidi Venemaale, püüdes saavutada muutust ligi seitse aastakümmet kestnud patiseisus vaidlusaluste saarte üle ning saamaks suuremat ligipääsu energiaressurssidele, vahendab Bloomberg.

Abe Moskva visiit kestab 3 päeva, kus ta viibib president Vladimir Putini kutsel, et läbirääkida energia, kaubanduse ja investeeringute teemal, teatas Kreml.

Jaapan on Venemaa tähtsuselt teine kaubanduspartner Aasias, jäädes maha vaid Hiinast. Mullu kasvas Venemaa kaubandus Jaapaniga 5,3%, 32 miljardile dollarile, jäädes maha Itaaliast ja Türgist.

Jaapan on suur Vene maagaasi importija. Jaapani ja Venemaa suhteid on pingestanud vaidlus saarte pärast, mida Jaapan tunneb Põhja territooriumi nime all ja Venemaa Lõuna-Kuriilidena. See vaidlus on takistanud formaalselt sõlmimast II maailmasõda lõpetavat rahulepingut.

„Jaapani ja Venemaa suhetes domineerib Hiina faktor,“ ütles Global Affairsi Venemaa toimetaja Fjodor Lukjanov. „Mõlemad maad püüavad tasakaalustada Hiina kasvu piirkonna olulisimaks riigiks.“

See on esimene Jaapani peaministri ametlik visiit pärast 2003. aasta Junichiro Koizumi külastust, kuna kasvavad pinged Hiinaga Ida-Hiina meres asuvate saarte pärast, mida Abe lubas vajadusel jõuga kaitsta.

Putin, kes kohtus kaks kuud tagasi endise Jaapani välisministri Yoshiro Moriga, ütles, et on saanud signaale, mis viitavad, et Jaapan on valmis sõlmima rahulepingu, mis on seisnud erimeelsuste taga saarekeste tõttu.

Lõuna-Kuriilid asuvad 15 km kaugusel Jaapani põhjapoolseimast saarest Hokkaidost.

Hetkel kuum