Kaisa Gabral • 30. mai 2013 kell 15:30

Urmas Simson: oleme kriisis poolel teel

Swedbanki krediidiportfelli analüüsi valdkonnajuhi Urmas Simsoni hinnangul on vara veel tagasivaatavaid järeldusi teha, tema hinnangul oleme kriisis alles poolel teel.

„Oleme poolel teel kriisis. Täna on õigesti käitunud võib-olla need riigid, kes on võlakoormust suurendanud. Eesti seda teinud ei ole. Viie aasta pärast on õigem mõõta, kes riikidest on kõige õigemaid liigutusi teinud,“ lausus Simson Swedbanki makromajanduse teemalisel pärastlõunal.

„Isegi täna, kui tulid ehitusturu numbrid, ma ei oska öelda, kust see 1% kasv võib tulla. Äkki väga tõsiselt langenud marginaalid?“ tõstatas Simson küsimuse ja lisas, et TOP 20 eksportööri hulgas on ka vaid kaks sellist ettevõtet, kes olid võrreldes eelmise aastaga samal ajal kasumlikku rahavoogu suurendanud.

„Mahud on tänavu olnud suuremad kui marginaalid. Aga marginaalid on tööstuses ja kaubanduses nõrgenenud. Finantssektor on ilmselt võrreldes eelmise aasta algusesga kõige rohkem lisandväärtuses tagasi andnud,“ lausus Simson.

Stardiplatvorm 2013. aasta alguses on Simsoni sõnul järgmine:

• Eesti majanduskasvuks ootab Swedbank „ELi majanduskasvu + 3%“. Kiiret paranemist Simson majanduskasvu osas ei oota. Küsimus on selles, mis saab inflatsioonist. Kas lõunariikide võlad kirjutatakse maha läbi inflatsiooni või kirjutatakse lõpuks lihtsalt maha.

• Sisetarbimine ja kohalike varade (kinnisvarade- toim.) hinnad on muutunud oluliselt haavatavamaks juhul, kui eksport peaks langema.

• Eksport on püsinud üllatavalt stabiilsena – väliskeskkond on nõrk, pole reaalne oodata, et eksport jääbki nii tugevaks.

• Riigieelarve on tasakaalus, pole vaja makse tõsta, et samade kulutustega jätkata, see annab suure konkurentsieelise võrreldes teiste riikidega.

Hetkel kuum