Koit Brinkmann • 10. juuni 2013 kell 3:05

Petukütus tilgub tagasi

Kui vahepeal raporteeris maksuamet töövõitudest kütuse käibemaksupettuste vähendamisel, siis viimasel aja on lisaks neile lisandunud ka aktsiisimaksupettused ning vähkkasvajana arenevate skeemide tulemusena hinnatakse petukütuse osakaaluks  juba kuni viiendikku kütuseturust.

"Ausatel müüjatel on praegu tõeliselt keeruline konkurentsis püsida. Meie hinnangul on maksmata maksudega kütuse osakaal praegu kuni 20 protsenti kogu turu mahust," rääkis Neste Eesti peadirektor Ivar Kohv petuskeemide uuest võidukäigust.

Kõige teravamalt tunneb Neste Eesti seda just kütuste hulgiturul, kus kliendid liiguvad eeskätt hinna tõttu mujale. "Meie oleme näinud hinnaerinevusi hulgihindades kuni kuus senti liitri kohta. Nii palju odavamalt on võimalik aga müüa, kui riigile jäetakse maksud maksmata," märkis Kohv.

Aastaid on petised riisunud koore peamiselt käibemaksu kaudu ning seadusemuudatuste mõjul muutuvad ka need skeemid üha nutikamateks. Nii on kütuseärimehed hakanud, vähemalt paberite järgi, välismaale müüma tuhandeid tonne mulda või metalli, saades selle pealt käibemaksu tagasi küsida.

Kuid viimasel ajal on käibemaksupettustele lisandunud ka aktsiisimaksupettused. Peamiselt Leedust ja Poolast tuuakse kütust, mis on meelega natukene spetsifikatsioonist välja aetud ja ei vasta enam kaubakoodiga kütustele ja ei lähe aktsiisiga maksustamise alla. Kui ametliku statistika järgi on mootorikütuste import langenud, siis samal ajal on hüppeliselt kasvanud kerge kütteõli import.

Milliste skeemidega riiki petetakse ja millised ettevõtjad seda teevad, loe pikemalt tänase Äripäeva kaaneloost.

Hetkel kuum