Koit Brinkmann • 10. juuni 2013 kell 3:01

Politsei sõidab musta kütusega?

Eesti Õliühingu juhi Toomas Saksi sõnul võivad ka maksuamet ja politsei sõita petukütusega.

"Suure tõenäosusega kiirabi, politsei ja ka maksu- ja tolliamet ise sõidavad või on sõitnud maksupettusega kütusega. Riigihankel pole muud võimalust, kui sa pead eelistama odavamat pakkumist," kommenteeris Saks.

Uute petturite probleem kerkis tema sõnul eelmise aasta lõpust ja skeemid on läinud oluliselt keerulisemaks. "Näiteks müüakse paberite järgi tuhandeid tonne mulda või metalle Leetu ja Lätisse. Kaup, mille liikumist on raske jälgida. Selle pealt küsitakse riigilt käibemaks tagasi," selgitas ta.

Ehkki maksuametil on tema sõnul info skeemidest olemas, maksuhalduri rabelemisel tulemust tema sõnul ei ole. "Ei suudeta neid pätte vahele võtta. Kindlasti ei ole tegemist dressipükstes seltskonnaga, vaid nad käivad ülikonnas ja neil on korralikud kontorid ning neile annavad nõu Eesti parimad advokaadibürood," sõnas ta.

Saksi sõnul on ametile mitmel korral ette pandud, et hakata käibemaksu koguma läbi aktsiisiladude, kuid see ei käi kokku kõikide eurodirektiividega. "Kuna olukord turul on niivõrd murettekitav, siis võiks erandkorras seda teha," leiab ta.

Tänane Äripäev kirjutab, et kütuseäris leiutati uued skeemid, millega riik maksudest ilma jäetakse.

Hetkel kuum