Romet Kreek • 14. juuni 2013 kell 13:14

Allikmäe kirub Euroopa Liitu

Seni pole sellist jama mitmekesisuspoliitika ja töökeskkonna küsimusis veel vaja esitada olnud, kommenteeris Harju Elektri juht Andres Allikmäe uue direktiivi kavandit.

Riigikogus arutatatakse Euroopa Parlamendi ja nõukogu direktiivikavandit, millega kohustatakse äriühinguid lisaks finantsteabele esitama teavet ka keskkonna- ja sotsiaalküsimuste ning äriühingu töötajate vanuse, soo, hariduse ja geograafilise päritolu kohta.

Direktiivi eelnõu kohaselt peavad börsil noteeritud suured äriühingud esitama teavet oma mitmekesisuspoliitika, sealhulgas vanuse, soo, geograafilise mitmekesisuse ning haridusliku ja kutsealase taustaga seotud aspektide kohta. Aruanne peab sisaldama vastava poliitika eesmärke, selle rakendamist ja saavutatud tulemusi. Direktiivi ettepanek tooks kaasa täiendava mittefinantsteabe avalikustamise kohustuse minimaalselt 30 ettevõttele Eestis ning mitmekesisuspoliitika esitamise kohustuse 16 ettevõttele.

"Personali osas ilmselt vaid teatud kohustuslikud aruanded statistikaametile. Aga see on lihtsalt rutiin, et neil ka midagi arvutada oleks," rääkis Allikmäe.

"Kas ei tule tuttav ette – püstitame endale üha uusi ülesandeid ja proovime neid siis rumala hoolikusega täita, mis siis, et ei üht ega teist pole tegelikult kellelgi vaja! Ma arvan, et antud teema tõstatamine ELi juhtorganites näitab, et raha on veel väga palju ja igavusest võib kõiksugu imelikke asju välja mõelda. Minu meelest heaoluühiskondadele üsnagi iseloomulik," lisas Allikmäe.

"Meie ei kavatse sellise nõude esitamisel küll nahast välja pugeda. Minu meelest täiesti ebaoluline ja põhjendamatu algatus. Kahjuks kindlasti mitte viimane. Äkki saaks kuidagi vältida, viidates isikuandmete salastuse nõudele," küsis Harju Elektri juht.

Hetkel kuum