Rainer Saad • 15. juuli 2013 kell 4:02

Parimad ja halvimad börsid

Selle aasta kolm halvimat ja kolm parimat aktsiaindeksit on arenevate turgude börsid.

Eesti, Läti ja Leedu börsid jäävad Bloombergi 94 börsiindeksi edetabelis ettepoole Soomest ning suurest idanaabrist Venemaast.

Parim börs on ligi 166protsendilise tootlusega Venezuela börs. Alates sellest, kui laekusid esimesed teated Venezuela juhi Hugo Chavezi surmast, hakkasid investorid erinevate ettevõtete aktsiaid massiliselt ostma ning panustama Venezuela riigirežiimi muutusele. Chavez suri selle aasta 5. märtsil ning Venezuela aktsiaindeks on pärast seda jätkanud uute kõigi aegade tippude vallutamist. Chavez polnud aktsiaturu sõber ning seetõttu on ka investorite isu Venezuela aktsiate järele olnud väga suur. Venezuela endine juht sulges riigi 100 maaklerfirmast 50, kuna süüdistas neid inflatsiooni tekitamises ja riigist kapitali väljavoolu põhjustamises. Kolmandik järelejäänud maaklerfirmadest sulges pärast seda oma uksed. Eelmisel aastal ütles Chavez, et valitsus on murdmas "vana süsteemi", mida juhib maffia.

Tärkav Aafrika annab endast märku. Ghana börsi 58protsendiline tõus on sel aastal paremuselt teine. Hiljuti külastas Ameerika president Barack Obama viite Aafrika riiki, sealhulgas ka Ghanat. Obama käis välja idee "Power Africa", mille eesmärgiks on Aafrika riikides võtta kasutusele rohkem gaasi- ja naftareserve ning luua puhtaid energiaallikaid nagu vee-, tuule- ja päikeseenergia. Ghana majanduslehe sõnul saab sellest otsest kasu ka Ghana riik. Sellega suurendatakse ka Ameerika investeeringuid Aafrika ülesehitamisse.  

Dubai börsiindeks DFM General on 47protsendilise tõusuga kolmandal kohal. Teises kvartalis tõusis Dubai börs 21,5 protsenti. Seitse sektorit üheksast tegid kvartaliga tõusu ning finants ja investeeringute sektor tõusis ligi 50 protsenti. Börsi turuväärtus tõusis teise kvartali lõpuks 4,5% 213,4 miljardi dirhami (44 miljardi euroni). Võrreldes esimese kvartaliga, kaubeldi 51,6% rohkem aktsiaid.

Millised on aasta halvimad börsid, loe juba tänasest paberlehest.

Hetkel kuum