Romet Kreek • 4. september 2013 kell 8:46

Sakslased peidavad raha kummalistesse kohtadesse

Sakslased, kes vältisid maksude maksmist raha Šveitsis varjates, toovad sularaha kodumaale ja peidavad seda piiriületusel kummalistesse kohtadesse, vahendab Bloomberg.

Kuna Šveitsi pangad on maksude vältimise tõttu rahvusvahelise rünnaku all, soovib valitsus, et tööstusharu lõpetaks deklareerimata raha valitsemise. See nõue ühes kõrgetasemeleiste kohtuasjadega – nagu vutiklubi Müncheni Bayerni presidendi Uli Hoenessi vastu – ja kliendiandmete ost Saksa ametivõimude poolt on ehmatanud maksuvarjajaid tegutsema, selgub tolliametnike jutust. Klubijuhti süüdistati Šveitsi konto kasutamises, et vältida maksude maksmist.

"Meil oli 72 aasta vanune meesterahvas, kes kandis naiste korsetti, milles oli 150 000 eurot," ütles Loerrachi Saksa tolli pressiesindaja Markus Ueckert. See linnake on üks kolmest Saksa tollipunktist, mis asuvad Šveitsi piiri ääres. "Teisel juhul kandis mees täistehtud mähkmete vahel ligi 140 000 eurot".

Booz & Co prognoosi kohaselt oli mitteresidentidest sakslastel ja brittidel 2010.  aastal deklareerimata raha 164 miljardit franki. Selles ajast on enam kui 36 000 korral palutud Saksamaal maksuamnestiat. Need, kes ei taha oma asju korda ajada, peavad arvestama seadusega, mis nõuab enam kui 10 000 euro ulatuses sularaha üle piiri viimase deklareerimist.

Šveitsiga piirnevates tollipiirkondades avastati mullu 20 miljonit eurot deklareerimata raha. Lindaus said tollitöötajad kord kätte mehe, kes oli peitnud 25 000 eurot piparkoogimajakesse.

"Pensionäride paarikene kandis sularaha saabastes ja ükskord oli raha peidetud autoaku sisse," ütles Singeni piirkonna tolli pressiesindaja Harald Gabele. "Täiesti regulaarselt tuleb ette inimesi, kes kannavad raha peidetuna püksirihma peidikutesse ja aluspesusse."

Sakslased on suurim Šveitsi külastav turistide grupp ning nende puhkused tähendavad lihtsat ligipääsu oma kontodele.

Kuid ega vaid miljonärid nagu Hoeness ja Deutsche Posti endine juhatuse esimees Klaus Zumwinkel ei oma salakontosid. Maksude vältimine on ka hambaarstide ja taksojuhtide rahvussport, kirjeldas oma kolme aastakümmet Saksa maksuametis 2012. aastal intervjuus Frank Wehrheim.

Saksamaal on 10 000eurose deklareerimisnõude vastu eksinute arv kasvanud võrreldes 2000. aastaga 11kordseks. Mullu avastati selle rikkumist 2489 korral, kusjuures trahv on 10-25% avastatud summast.

Tolliametnikud jahivad piiril ka pangaväljavõtteid, jagades leide maksuametiga.

Hetkel kuum