Raido Neemre • 9 september 2013

Börs: Investorid on muretsemisest tüdinenud

Aktsiaturgudel möödus nädala esimene päev äärmiselt edukalt: Dow jaoks oli see kahe kuu parimaid päevi, mida kergitasid positiivsed majandusuudised Hiinast.

“Me oleme just jõudnud punkti, kus turud on muretsemisest juba tüdinenud,” ütles Key Private Banki investeerimisstateeg Bruce McCain. “Me võime muretseda Süüria konflikti või kvantitatiivse lõdvendamise kitsendamise pärast, kuid olukord on juba palju parem – majandus on taas tõusuteel.”

Siiski jääb Süüria tõenäoliselt fookusesse, kuna kongress on suvepuhkuselt naasnud ning peab seoses sõjalise sekkumisega Süüriasse vastu võtma otsuse. President Barack Obamat saab sellel nädalal näha mitmetes teleintervjuudes, kus ta püüab kongressiliikmeid veenda sõjalise sekkumise vajalikkuses. Samas peab Obama enne igasuguste meetmete kasutuselevõttu arvestama ka diplomaatilise survega, mille tõttu peab ta ära ootama ÜRO raporti sõjalise sekkumise kohta.

“Kui sõjaline sekkumine peaks aset leidma, kasvavad geopoliitilised pinged ning rahaturud muutuvad kindlasti rahutuks,” märkis HSBC juhtiv majandusanalüütik Stephen King.

Majanduspoolelt teatas Hiina oma augusti ekspordikasvuks 7,2%, ületades analüütikute oodatud 6%.

Dow Jones jõudis tagasi üle psühholoogiliselt tähtsa 15 000 punkti taseme ning lõpetas päeva 0,94% kõrgemal 15063 tasemel. Indeksit vedasid Caterpillar ja Travelers.

S&P 500 jõudis tehnoloogiasektori toel teha 1% tõus ning õhtule minna 1671 punkti tasemel. Tulemust vedas Apple kui FBN Securities tõstis ettevõtte hinnasihi 575 dollarilt 600 dollarile. FBN ütles kommentaaris, et näeb iPhone 5C positiivset mõju Hiina turul edu saavutamiseks.

Nasdaq lõpetas päeva 1,26% kõrgemal 3706 punktil. Nasdaq 100 tegi kõrgeima tipu alates 2000.aasta novembrist.

Hetkel kuum