• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Uuendaja peab olema vastik

  Üheks meie aja suuremaks mõtlejaks peetud menukirjanik Malcolm Gladwell tõi Nordic Business Forumil välja innovaatori kolm olulist joont.

  Esiteks peab uuendaja olema avatud, nägema midagi, mida teised ei näe, ja see on juba iseenesest saavutus. Kuid sellest ei piisa veel kaugeltki.
  Teine oluline joon on Gladwelli sõnul pakilisuse tunnetus – teadmine, et midagi tuleb teha siin ja praegu. Just see iseloomustas Steve Jobsi, kes võttis häid ideid üle pigem teistelt, kuid asus jalamaid tegutsema. “Seda on raske teha,” sõnas Gladwell. “Sa pead ütlema oma töötajatele, et nad teevad praegu vale asja, ja oma firma U-pöördele sundima.”
  Ja kolmas tingimus on: et midagi muuta, peab olema ebameeldiv. Iga uuendaja peab vastu astuma kriitikutele. “Et midagi revolutsioonilist ellu viia, peab võtma ka sotsiaalse riski,” rõhutas Gladwell. “Ebameeldivus, hoolimatus teiste arvamuse suhtes on ettevõtjatele absoluutselt vältimatu omadus, ja see on väga väga raske.”
  Ikea näide
  Gladwell tõi näiteks Ikea asutaja Ingvar Kampradi, keda algusaastatel ähvardas pankrot, sest teised mööblitootjad boikoteerisid teda hindade pärast. “Ja mida teeb Kamprad? Ta läheb Poola, kus on tooraine ja odav tööjõud. On aasta 1961, külma sõja kõrgpunkt. Poolas maailmatasemel tootmisüksuse asutamine on hullumeelselt keeruline. Kampradi peetakse reeturiks. Kas see häirib teda? Ei!”
  Veel ühe takistusena uuenduste teel tõi Malcolm Gladwell välja liiga palju raha. Liigsed ressursid takistavad tema sõnul uuendusmeelsust, sest ettevõtted muutuvad mugavaks.
  Liiga palju raha
  “Kümnest suurimate teadus- ja arenduskuludega firmast maailmas viis on ravimifirmad, mis on kõik kehvas seisus. Ainuke viis, kuidas nad suudavad tänapäeval uusi ravimeid turule tuua, on teisi firmasid üles ostes,” märkis Gladwell. Ka Microsoft, Panasonic ja Nokia kulutavad nii palju, et on kaotanud loovuse. “Uuringud näitavad näiteks sedagi, et mida rohkem vanemad lastele raha annavad, seda väiksem on nende ülikooli lõpetamise tõenäosus. Piirangud on head!” 
  Gladwellilt on lähiajal ilmumas uus raamat “David and Goliath” (“Taavet ja Koljat”), mis räägib ebakonventsionaalsuse jõust. Tema teosed “Silmapilk” ja “Läbimurdepunkt” on ka eesti keelde tõlgitud.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Erkki Kubber: kas järgmised ükssarvikud võiksid olla miljardilise väärtuse asemel hoopis miljardi inimese aitajad?
Mis oleks, kui hakkaks ükssarvikuks nimetama hoopis ettevõtet, mis suudab positiivselt mõjutada miljardit inimest või hoopis istutada miljard puud, küsib Sotsiaalsete Ettevõtete Võrgustiku juhatuse liige Erkki Kubber.
Mis oleks, kui hakkaks ükssarvikuks nimetama hoopis ettevõtet, mis suudab positiivselt mõjutada miljardit inimest või hoopis istutada miljard puud, küsib Sotsiaalsete Ettevõtete Võrgustiku juhatuse liige Erkki Kubber.
WeWork jõudis teisel katsel New Yorgi börsile
NYSE börsil alustas täna kauplemist kontorirentija WeWork, mille kahe aasta tagune esimene katse aktsiaid noteerida lõppes fiaskoga.
NYSE börsil alustas täna kauplemist kontorirentija WeWork, mille kahe aasta tagune esimene katse aktsiaid noteerida lõppes fiaskoga.
Raadiohommikus: olukord Lätis, Chemi-Pharmi uus tehas ja kõige edukamad turundajad
Reedeses raadiohommikus räägime värske turunduse TOPi võitjatega: külas on kommunikatsioonibüroo Powerhouse juht Janek Mäggi, reklaamiagentuuri Tank omanik Joel Volkov, meediaagentuuri Httpool Eesti juht Kerttu Talvik ja Postimees Grupi juht Toomas Tiivel.
Reedeses raadiohommikus räägime värske turunduse TOPi võitjatega: külas on kommunikatsioonibüroo Powerhouse juht Janek Mäggi, reklaamiagentuuri Tank omanik Joel Volkov, meediaagentuuri Httpool Eesti juht Kerttu Talvik ja Postimees Grupi juht Toomas Tiivel.
Videopilt: Enefit Green alustab börsil kauplemist
Täna kell 10 algab Tallinna börsil Enefit Greeni aktsiatega kauplemine, mille puhul toimub pidulik börsikella löömine Energia avastuskeskuses.
Täna kell 10 algab Tallinna börsil Enefit Greeni aktsiatega kauplemine, mille puhul toimub pidulik börsikella löömine Energia avastuskeskuses.