• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kolm Rootsi lemmikaktsiat. Saab, Investor, Nordea Bank

  Sai läbi vaadatud Rootsi 278 aktsiat, et leida nende seast analüütikute hinnangul kuni hinnasihini vähemalt 10% tõusupotentsiaaliga aktsiad. Selliseid aktsiaid oli esmaspäevase seisuga 40. Edasi said valitud aktsiad, mida analüüsib vähemalt viis analüütikut ning kus mõnigi hinnasiht ja soovitus oleks suhteliselt värske ehk septembrist või oktoobrist. Seejärel sai kõrvaldatud negatiivse P/E näiduga ja kallid aktsiad (P/E 15 ja üle).

  Suurima tõusupotentsiaaliga olid äärmiselt kahjumlikud aktsiad, mida katsid mõned üksikud analüütikud, kusjuures viimased hinnasihid ja soovitused on igivanad – juulist-augustist. See ei tähenda, et neil ettevõtetel ei oleks ümberpööramispotentsiaali, kuid nad ei vasta praegu kriteeriumitele, sest eesmärk on leida mõistlikult hinnatud tõusupotentsiaaliga aktsiaid.
  Lõpuks jäi sõelale kolm aktsiat. Neljas, Rimi omanik ICA, kukkus viimasena välja seetõttu, et P/E on küll madal, osalt tänu ühekordsele tehingule, kuid häiriv oli see, et ettevõte loobus dividendi väljamaksmisest, mis on automaatselt punane lipuke. Kuid keskendume neile, kes said edasi, mitte neile, kes ühel või teisel põhjusel sõelalt välja jäid.
  Sõelale jäi kolm – Nordea, Investor ja Saab. Vaatame lähemalt neid ettevõtteid ja mida analüütikud konkreetselt nendest ettevõtetest ja aktsiatest arvavad.
  Nordea Banki aktsial oli aktsia hinna ja analüütikute hinnasihtide alusel tõusuruumi 13,4%. Aktsia on saanud analüütikutelt 22 ostusoovitust, 7 hoia-soovitust ja 3 müügisoovitust. Aktsia hinnasiht on 86,33 krooni. Aktsia viimase nelja raporteeritud kvartalitulemuse põhine P/E on 11 ja brutodividenditootlus 3,7 protsenti.
  Swedbank First Securitise Oslos töötav analüütik Bengt Kirkoen, kes on andnud aktsiale ostusoovituse 90,70 Rootsi kroonise hinnasihiga, tõi välja neli põhjust ning selgitas, mis on Nordea panka investeerimise idee.
  “Nordea aktsia on atraktiivselt hinnatud. Põhjamaade pank on hästi hajutatud,” ütles Kirkoen. Tema sõnul on Rootsis eluasemelaenude marginaalid surve all, kuid see moodustab kõigest 10–12% Nordea laenudest. Lisaks Rootsile on Nordea tugev ka Soomes ja Norras, kus marginaalid kasvavad.
  Wallenbergide kants. Investor peaks olema Eestiski tuntud Wallenbergide valdusfirma, kellele kuulub osalus sellistes Rootsi suurettevõtetes nagu Atlas Copco, SEB, ABB, AstraZeneca, Ericsson, Electrolux, Wärtsilä, Saab, Sobi, Husqvarna, Nasdaq OMX, Grand Hotel, Mölnlycke Health Care jt. Investori aktsial on Bloombergi küsitletud analüütikute antud hinnasihtide alusel 16,1% tõusuruumi. Ka Investori aktsial on tavatult madal P/E näit – 4,5 – ning küllaltki rahuldav dividenditootlus – 3,6%.
  “Meie ei hinda Investori aktsiat P/E alusel,” ütles Danske Banki Stockholmis töötav analüütik Björn Enarson. “See kompanii on investeerimisfirma ja meie arvates annab parema pildi aktsia väärtusest varade puhasväärtus (NAV), mida me kasutame tema noteeritud ja noteerimata varade õiglase väärtuse määramiseks.”
  “Dividenditootlusepõhiselt leiame me (Investori portfellist) mitu alahinnatud börsil noteeritud ettevõtet,” jätkas analüütik, kes on andnud Investori aktsiale ostusoovituse 252 Rootsi kroonise hinnasihiga. “Meie inves­tee­­ri­mis­idee põhineb peamiselt oluliste varade (peamiselt Mölnlycke) kasvaval rahavoo väljavaatel.”
  Saab. Kolme sisse mahub ka sõjatööstuskontsern Saab. Saabi P/E näit on 13,7 ja dividenditootlus 3,5%. Saabi aktsiale oli tõusuruumi hinnasihi järgi 24,8%.
  “Meile meeldib Saab, peamiselt seetõttu, et analüütikute ootused on nii madalad,” ütles Carnegie’ analüütik Mikael Laseen, kes on andud aktsiale ostusoovituse. “Kaitsekulutused on surve all, kuid see on juba enam kui küllalt kajastatud aktsia hinnas.” Saabil on stabiilne koduturg Rootsi (40%), soliidne tellimusteraamat ja konkurentsivõimelised tooted. Seetõttu peaksid nad suutma ettevõtet juhtida päris hästi, vaatamata kaitsekulutuste kärpimise vastutuulele.
  Sama meelt oli ka Swedbankis Saabi analüüsiv analüütik Mats Liss, kelle arvates põhineb ka nende investeerimisidee peaasjalikult madalatele suhtarvudele. Tema Saabi aktsia hinnasiht on 150 Rootsi krooni ja soovitus osta.
  “P/E näit on selgelt alla keskmise, neil on head väljavaated hävituslennukite, radarite ja valvesüsteemide alal,” ütles Liss. “Saabi kuluefektiivsed süsteemid annavad neile konkurentsieelise praeguses kulude pärast muretsevas maailmas.”
  Saab pidas hiljuti Linköpingis kapitaliturgude päeva, kus ettevõte oli kindel oma pikaajalistes finantseesmärkides, milleks on 5% sisemise kasvu eesmärk koos 10% EBIT marginaaliga. Lühiajaliselt langeb käive veidi ja EBIT marginaal tuleb 6,6% kanti. Ettevõtte 500 miljoni kroonine kulude kärpimise programm läheb hästi. Neljanda põlvkonna hävituslennuki Gripen NG arendus on ajakavast ette jõudnud.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Mihkel Nestor: kahetoalistele korteritele varsti enam ostjaid ei leidu
Tohutu muutus demograafias avaldab kinnisvaraturule aasta-aastalt üha suuremat mõju, nii et tekib küsimus, kas praegustel kahetoaliste korterite omanikel on tulevikus suuremale pinnale kolides enam turgu vana mahamüümiseks, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Tohutu muutus demograafias avaldab kinnisvaraturule aasta-aastalt üha suuremat mõju, nii et tekib küsimus, kas praegustel kahetoaliste korterite omanikel on tulevikus suuremale pinnale kolides enam turgu vana mahamüümiseks, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Dow Jones lõpetas nädala ajaloolise tipptulemusega
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Riik viib lennufirmad ühe tiiva alla
Valitsus andis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile heakskiidu alustada ettevalmistusi uue lennunduskontserni loomiseks, mis ühendab Nordica, Regional Jeti (ärinimi Xfly) ja Transpordi Varahalduse ühe katuse alla.
Valitsus andis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile heakskiidu alustada ettevalmistusi uue lennunduskontserni loomiseks, mis ühendab Nordica, Regional Jeti (ärinimi Xfly) ja Transpordi Varahalduse ühe katuse alla.
Euroopa liidrid annavad Poolale viimase võimaluse
Poola peaminister Mateusz Morawiecki saabus täna Brüsselisse kaitsma oma riigi justiitsreforme, kuid võib homme Euroopa Liidu tippkohtumiselt lahkuda trahvide ning kohtukutsega.
Poola peaminister Mateusz Morawiecki saabus täna Brüsselisse kaitsma oma riigi justiitsreforme, kuid võib homme Euroopa Liidu tippkohtumiselt lahkuda trahvide ning kohtukutsega.